“Kopaonik biznis forum”: Razvoj industrije prioritet

RTS
“Kopaonik biznis forum”: Razvoj industrije prioritet

Kopaonik – Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je potreban zajednički konsenzus u vođenju ekonomije, prenosi RTS.

Dačić je na otvaranju “Kopaonik biznis foruma” poručio da je prioritet države razvoj industrije.

Premijer je rekao da je reindustrijalizacija Srbije, koja je glavna tema ovogodišnjeg foruma, dug proces koji je i Vlada pokrenula i spremna je da izmjenom propisa i poboljšanjem uslova poslovanja obezbijedi da taj proces krene što prije.

- Kasnimo sa stavljanjem na dnevni red teme reindustrijalizacije Srbije, a neki od razloga za to jeste to što kratkoročne mere donose političke poene, nauka se uspavala, a ljudi iz biznisa navikli na laku i brzu zaradu iz trgovinskih operacija, a ne iz proizvodnje - rekao je Dačić.

On je podsjetio da Srbija danas ima 68 odsto BDP-a iz 1989. godine, kada je indistrijski sektor učestvao sa 40 odsto u BDP-u.

Kao komparativne prednosti Srbije, Dačić je naveo poljoprivredu, prehrambenu inustriju, saobraćajnu infrastrukturu, autoindustriju i najavio da bi bilo važno da se do kraja godine promjene Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o radu, kako bi se stvorio povoljniji ambijent za investitore.

U procesu reindustrijalizacije Srbije, kako je istakao, potrebna je “vidljiva ruka države”, jer se ne može sve prepustiti nevidljivoj ruci tržišta.

- Nova uloga države biće u tome da stvara povoljan ambijent za poslovanje i podstiče one privredne grane koje najbrže mogu da se revitalizuju - kazao je Dačić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će početkom aprila, zajedno s premijerom Ivicom Dačićem, putovati u Moskvu gdje će razgovarati o mogućnosti bescarinskog izvoza automobila iz Srbije na rusko tržište.

Dinkić je na “Kopaonik biznis forumu” rekao da je autoindustrija glavni izvozni adut Srbije i da bi u slučaju dogovora o bescarinskom izvozu automobila na rusko tržište u Srbiju stigao još jedan strani proizvođač automobila.

Ove godine se očekuje da kragujevačka fabrika izveze između 110.000 do 160.000 automobila, a što će dobrim dijelom zavisiti od toga kako će američko tržište prihvatiti novi model automobila iz Kragujevca.

Vlada Srbije je, prema riječima Dinkića, spremna da obezbijedi podsticaje za četiri industrijska sektora - autoindustriju, IT sektor, agrar i odbrambenu industriju.

Dinkić je dodao da će podsticaji koje je dobio “Fijat” za proizvodnju u Kragujevcu biće omogućeni i investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će ulagati u poljoprivredu Srbije, prije svega u kanale za navodnjavanje.

Odbrambena industrija može, kako je dodao, da povuče rast izvoza jer je u nju uključen veliki broj fabrika, ali je potrebno ulaganje u istraživanje i razvoj tih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana