Kopaonik biznis forum: Ključne reforme i saradnja u regionu

Tanjug
Kopaonik biznis forum: Ključne reforme i saradnja u regionu

Kopaonik - Učesnici Kopaonik biznis foruma, koji je juče otvoren u najpoznatijem zimskom centru u Srbiji, ocijenili su da je neophodan nastavak sprovođenja reformi i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Kopaonik biznis forum, 23. po redu, okupio je rekordnih 850 učesnika i trajaće do 10. marta. Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović predstavio je u ime jednog od organizatora foruma glavne ekonomske parametre Srbije. On je naveo da su strane investicije u 2015. bile na rekordnom nivou u zadnje tri godine i da su iznosile 1,75 milijardi evra. Vlahović je pohvalio Vladu na hrabrim reformskim mjerama, koje su dovele do smanjivanja fiskalnog deficita, sređivanja javnih finansija, štednje i privrednog rasta. Govoreći o prioritetnim zadacima, Vlahović je istakao da je neophodan progres na polju strukturnih reformi koje su izostale, da bi trebalo restrukturirati javna preduzeća i privatizovati svako koje je moguće, te staviti u fokus reformu državne uprave i racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, pod čijim pokroviteljstvom se održava forum, rekao je da Srbija mora da ide u budućnost, da bude na evropskom putu i da čuva tradicionalna prijateljstva.

- Jasan je put i tip društva kojem želimo da pripadamo i tu nema kompromisa i razgovora. Rekao sam nekoliko puta da kao društvo ne pravimo kompromise sa ekstremizmom, jer 85 odsto naše razmene je sa EU i regionom. Ko misli da prekidanjem evropskog puta može da donese dobro, pravi se samo lud i želi da nanese veliku štetu Srbiji. Put lakih rešenja vodio bi Srbiju u ambis i zato nema nikakvog kompromisa o pitanju politike idemo li u budućnost ili se vraćamo u prošlost - kazao je Vučić i naglasio da je neophodna stabilnost u regionu, da bi mogli da nastave sa sprovođenjem ekonomskih i strukturnih reformi.

Jedan od ekonomskih uspjeha Srbije ilustrovao je stranim investicijama.

- Privukli smo 1,75 milijardi evra bez velikih privatizacija kao što su "Telekom" ili aerodrom.  BiH koja ni teritorijalno, a ni po broju stanovništva nije mnogo manja od Srbije imala je svega 400 miliona evra investicija, iako je prijemčivija i mnogo lakše dobija investicije iz islamskih zemalja, što bismo i mi voleli - kazao je Vučić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će forum doprinijeti još boljoj saradnji i povezivanju privrednika u regionu.

- Regionalna saradnja je veoma važna da bismo pronašli zajednički put za izlazak na velika tržišta. Razradili smo veliki broj projekata i firme iz regiona dobro sarađuju i donose zajedničke strateške odluke - istakao je Čadež.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je rekao da je povezivanje u regionu nasušna potreba njegovog ekonomskog razvoja i da treba iskoristiti činjenicu da se zapadni Balkan našao u centru interesovanja EU.

Kostić domaćin

Domaćin foruma je predsjednik "MK grupe" Miodrag Kostić, čija je kompanija obezbijedila nove kongresne sale.

- "MK Mauntin rizort" je renovirao hotel, napravio je novih 7.000 kvadrata, uložio sedam miliona evra i napravio novi kongresni centar - rekao je Kostić.

Predsjednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović je rekao da je Kostić ispunio obećanje da će učesnicima foruma obezbijediti novi prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana