Konverziju zatražilo 546 korisnika kredita

Srna
Konverziju zatražilo 546 korisnika kredita

Banjaluka - Hipo Alpe Adrija banci Banjaluka, koja planira da od 18. aprila počne sa konverzijom kredita u švajcarskim francima, zahtjev za konverziju podnijelo je 546 korisnika od oko 2.500 koliko ih ima u RS.

- Očekujemo da taj broj bude mnogo veći kako se budemo približavali datumu početka konverzije. Cilj banke je da proces konverzije bude završen do 1. jula. Banka je pripremila odgovorno i fer rješenje koje će klijente finansijski rasteretiti, a ujedno neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju - kazali su u Hipo banci i dodali da se ono zasniva na dobrovoljnoj bazi.

Rješenje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30 odsto uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 odsto, pri čemu će banka snositi sve naknade prenosa. Moguće je i produženje preostalog roka otplate do 100 odsto, a za 25 odsto klijenata sa najnižim mjesečnim primanjima ponuđena je dodatna olakšica u vidu smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50 odsto.

U Hipo banci su istakli da korisnici kredita u "švajcarcima" u svim njihovim poslovnicama mogu preuzeti listu dokumentacije i zahtjev za konverziju, koje mogu predati od 17. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana