Kontrola kvaliteta pomaže izvoz

M. Č.
Kontrola kvaliteta pomaže izvoz

BANjA LUKA - Izgradnja akreditovanih institucija za kontrolu kvaliteta nužan je preduslov za pomoć domaćim proizvođačima, kako bi dobili odgovarajuće sertifikate i olakšali izvoz. Ovim bi se obezbijedila i adekvatna kontrola proizvoda koji ulaze u RS.

Rekla je to juče direktor Privredne komore RS Dragica Ristić na okruglom stolu na temu "Kako podržati domaću proizvodnju" u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti, te brojni privrednici. Ona je naglasila da sve dok nemamo domaće akreditovane institucije, ostajemo otvoreno tržište za uvoz, i to najčešće nekvalitetne robe.

Kroz organizaciju okruglog stola najavljena je i kampanja pod nazivom "Naše je bolje", koja ima za cilj podizanje svijesti kod građana o tome šta znači kupovati domaće.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković istakao je da se za jačanje poljoprivrede moraju izdvajati dodatna sredstva, koja će se usmjeravati tamo gdje ima potencijala.

Predstavnik Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić kazao je da RS odobrava brojne podsticaje kako bi pomogla preduzećima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana