Kontrola kvaliteta od izuzetnog značaja

Marina Čigoja
Kontrola kvaliteta od izuzetnog značaja

BROD, BANjA LUKA - Za "Optima grupu" i Rafineriju u Brodu od izuzetnog je značaja da sistem kontrole kvaliteta naftnih derivata bude prisutan i na tržištu BiH.

Rekao je juče prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović poslije sastanka, koji je na poziv Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i u saradnji sa "Optima grupom", održan juče u Rafineriji nafte Brod sa predstavnicima entitetskih ministarstava, Federalne uprave za inspekcijske poslove, te akreditovanih laboratorija.

- Cilj sastanka bio je upoznavanje resornih ministarstava i inspekcijskih organa sa metodama proizvodnje naftnih derivata, kao i sistemom kontrole koja se sprovodi u toku cijelog procesa. Podržavamo sve aktivnosti koje su usmjerene na čvršće uspostavljanje kontrole kvaliteta, a što će doprinijeti boljoj zaštiti potrošača i poboljšanju ekoloških standarda - rekao je Šćepanović.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Dragana Kalabić istakla je da je do sada Rafinerija nafte Brod uložila značajna sredstva i napore da se kontrola kvaliteta proizvoda prati od ulaznih komponenti do gotovih proizvoda koji izlaze iz postrojenja Rafinerije.

-  Nova zgrada laboratorije je u završnoj fazi, a nabavljena je i najsavremenija laboratorijska oprema u vrijednosti od 6,4 miliona maraka - rekla je Kalabić.

Ona je naglasila da je interes svih stanovnika BiH da budu sigurni u kvalitet derivata, te dodala da to rafinerijski proizvodi imaju.

Ona je izrazila uvjerenje da će oba resorna ministarstva svojim inicijativama prema Savjetu ministara BiH, unaprijediti postojeći sistem kontrole kvaliteta na tržištu naftnih derivata tako što će standardizovati kontrolne procedure.

- Time će se na najbolji način pomoći potrošačima, ali i jedinom domaćem proizvođaču naftnih derivata u BiH - rekla je Kalabićeva.

Nabavka opreme

Slavko Šćepanović je istakao da će za specifičnu dodatnu laboratorijsku opremu koja mora da bude sastavni dio laboratorije Rafinerije nafte u Brodu, biti uloženo dodatnih tri miliona maraka, poslije čega će uslijediti akreditacija vlastite laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana