Konsolidacija srpske privrede u 2010.

Glas Srpske
Konsolidacija srpske privrede u 2010.

BEOGRAD - Ova godina biće za srpsku privredu godina konsolidacije i rebalansiranja, ocijenila je najveća bonitetska kuća na svijetu "Dan i Bredstrit" (Dun & Bradstreet), zadržavši za Srbiju u januarskom izvještaju rejting DB5a, što je svrstava u zemlje sa visokim rizikom poslovanja, javile su agencije.

Prema analizi ove bonitetske kuće, evidentno je da se ekonomija Srbije polako oporavlja, zarade kompanija su i dalje slabe i pristup novim pozajmicama kod banaka im je ograničen, U saopštenju "Dan i Bredstrita" navodi se da neizvjesno poslovno okruženje nalaže oprez pri produženju kredita srpskim kompanijama.    

Analitičari "Dan i Bredstrita" smatraju da su se ekonomski i finansijski izgledi u Srbiji u posljednjih nekoliko mjeseci stabilizovali.

"Dan i Bredstrit" objašnjava da su mudra ekonomska politika i podrška MMF-a i drugih multilateralnih kompanija bili presudni u stabilizaciji ekonomskog i finansijskog sektora Srbije.

Prema januarskom izvještaju, u regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slijede Grčka (DB3c), Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a) i Makedonija (DB4b). Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina, sa dodijeljenim rejtingom DB6a.


   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana