Kongres će pomoći američku auto-industriju

Glas Srpske
Kongres će pomoći američku auto-industriju

VAŠINGTON - Članovi američkog Kongresa i predstavnici Bijele kuće tokom proteklog vikenda su se približili dogovoru o paketu pomoći za posrnule automobilske kompanije iz Detroita, prenose agencije.

Kapitalna injekcija bi, prema službenim izvorima, trebalo da iznosi između 15 i 17 milijardi dolara, što je dvostruko manje od zahtjeva "Dženeral Motorsa", "Forda" i "Krajzlera" koji traže oko 34 milijarde dolara državne pomoći kako bi prebrodili tešku krizu.

Američke vlasti ubrzale su postupak donošenja odluke o spasu automobilskog sektora nakon što je u petak Ministarstvo rada u Vašingtonu objavilo da su u novembru u SAD poslodavci otpustili čak 533.000 radnika. Bankrot najvećih američkih auto-proizvođača značio bi talas otpuštanja i novi veliki udarac za najjaču svjetsku privredu.

Predstavnici Kongresa su izjavili kako je postignut načelni dogovor, te su naglasili da će, bez obzira na veličinu zajma, "Dženeral", "Ford "i "Krajzler" morati da ispune rigorozne uslove i restruktuišu svoje poslovanje.

Čelnici tri vodeća američka proizvođača automobila pojavili su se u subotu još jednom pred senatskim odborom.

Glavni direktor "Dženeral Motorsa" Rik Vagoner priznao je da je njegova kompanija učinila pogreške, međutim, dodao je da je globalna ekonomska kriza dovela "Dženeral" do ruba provalije.

Direktor "Forda" Alen Mulej izjavio je da vodi kompaniju potpuno novim putem i da očekuje da će se vratiti u profitabilnost možda već 2011. godine.

Proizvođači automobila takođe su izjavili da će proizvoditi vozila koja troše manje goriva, uključujući hibridne i električne automobile. Obećali su takođe da će sklopiti nove ugovore sa zaposlenima, bankarima i snabdjevačima, smanjiće troškove poslovanja, te će se podvrgnuti strogom nadzoru vlade. Očekuje se da bi Kongres mogao glasati o pomoći automobilskoj industriji kad se nakratko okupi sljedeće sedmice, po prvi put nakon izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana