Konferencija "Invest Srpska 2022": Srpska dobro mjesto za ulaganje, zajedno sa Vladom promovisati potencijale

Srna
Konferencija "Invest Srpska 2022": Srpska dobro mjesto za ulaganje, zajedno sa Vladom promovisati potencijale

BANjALUKA - Konačan zaključak Druge investicione konferencije "Invest Srpska 2022" je da je Republika Srpska dobro mjesto za ulaganje, da ima fantastičan geografski položaj, odličnu poresku politiku, stimulativna davanja i podsticaje dostupne i međunarodnim investitorima.

Izjavio je to danas vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac predstavljajući zaključke skupa i zatvarajući događaj koji je u protekla dva dana okupio više od 200 učesnika iz više zemalja.
-Pokušavamo na svaki mogući način da iskoristimo geostrateške prilike. Iskreno vjerujemo u to i imamo šta da pokažemo što se tiče Republike Srpske i mogućnosti ulaganja - rekao je Vrhovac-

IRB Republike Srpske uputiće Vladi Srpske na razmatranje zaključke sa Druge investicione konferencije "Invest Srpska" u Prijedoru s ciljem zajedničke izrade konkretnih mjera i koordinisanja aktivnosti na investicionoj promociji Republike Srpske.

Vrhovac je ponovio da zaključak koji sve obavezuje jeste o pristupanju inicijativi "Otvoreni Balkan". Naglasio je da učesnici konferencije smatraju da je to dobra i kvalitetna ideja, kao i pristupanje inicijativi "Invest Otvoreni Balkan", a namijenjena je promociji investicionih potencijala i privlačenju stranih investitora u zemljama članicama inicijative.
-Mislimo da je to veoma bitno i to su premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija posebno istakli da ne smijemo biti isključeni iz tih dešavanja i da moramo uskladiti svoje procedure da bismo mogli da pristupimo inicijativi „Otvorenog Balkana" - rekao je Vrhovac na završnoj konferenciji za medije.
Prema njegovim riječima, razvojne banke su identifikovane kao ključni nosioci određenih aktivnosti koje mogu znatno doprinijeti promociji Republike Srpske.
-Što se tiče IRB-a, preporuka u zaključcima je da se intenziviraju aktivnosti na polju promocije, uvezivanje sa svim institucijama u Vladi Republike Srpske koje učestvuju u privlačenju investicija i kreiranje zajedničke baze koja će omogućiti znatno brže investiranje u Srpsku - naveo je Vrhovac.
On je dodao da je niz zaključaka vezan i za energetski sektor, za sektor proizvodnje energije iz obnovljivih izvora koji obiluje atraktivnim projektima koji su već zastupljeni u Srpskoj, ali imaju i ogroman potencijal.
-U geostrateškim kretanjima energija postaje ključni parametar za svaku zemlju koja drži do sebe, a Republika Srpska želi da investira u električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora - naglasio je Vrhovac.
On je zaključio da će se Srpska potruditi da maksimalno iskoristi sve šanse koje joj se pruže i prilike o kojima je bilo riječi.

Jedan od zaključaka konferencije je da su ključne komparativne prednosti Republike Srpske u privlačenju stranih investicija dobar geostrateški položaj, blizina evropskog tržišta i dostupni prirodni resursi koji, uz racionalno korištenje, mogu biti okosnica daljeg privrednog rasta i razvoja Srpske.

-I do sada je Vlada Republike Srpske kontinuirano radila na unapređenju domaćeg investicionog ambijenta, prije svega putem stimulativne poreske politike i politike davanja podsticaja u privredi - naglašava se u saopštenju.

Iz IRB-a navode da veliki investicioni ciklus od oko četiri milijarde KM koji je pokrenula Vlada Republike Srpske u oblastima putne infrastrukture i energetike predstavlja značajan impuls realizaciji i privatnih investicija, kako domaćeg, tako i stranog kapitala.

Riječ je o pozitivnoj poruci potencijalnim investitorima u pogledu stabilnosti domaćeg političkog, poslovnog i investicionog ambijenta, ističu iz IRB-a.

-Prepoznata je i potreba za pristupanjem inicijativi „Otvoreni Balka“, što podrazumijeva preduzimanje značajnih aktivnosti i napora na usklađivanju naših procedura sa zahtjevima koji proizilaze iz ove inicijative. Procjena je da je za ova usklađivanja potreban period od oko 12 mjeseci - jedan je od zaključaka konferencije.

Potrebno je i uključivanje u rad platforme "Invest otvoreni Balkan", čije je uspostavljanje najavljeno u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a koja je namijenjena promociji investicionih potencijala i privlačenju stranih investitora u zemlje članice inicijative.

Prepoznata je i potreba veće efikasnosti u sprovođenju administrativnih procedura na svim nivoima, intenziviranja aktivnosti na digitalizaciji javne uprave i jačanja kvaliteta i konkurentnosti domaće radne snage unapređenjem obrazovnog sistema, te njegovim usklađivanjem sa potrebama privrede.

U zaključcima se ističe da razvojne banke imaju značajnu ulogu u investicionoj promociji i da saradnja sa komercijalnim bankama ima veliki značaj.

-U proteklom periodu, IRB je načinio značajan iskorak kada je u pitanju investiciona promocija Republike Srpske, primjenjujući modalitet direktnog i indirektnog promovisanja - ističe se u saopštenju.

Ključnu ulogu kod uspostavljanja i realizacije projekata može preuzeti Inesticiono-razvojna banka, zajedno sa mrežom predstavništava Republike Srpske u inostranstvu.

U saopštenju se naglašava da Republika Srpska raspolaže značajnim prirodnim potencijalima, posebno u oblastima energetike i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, rudarstva, drvoprerađivačke industrije i poljoprivrede.

-Prirodni potencijali otvaraju prostor novim ulaganjima gdje je imperativ na njihovom postavljanju u funkciju dinamičnog privrednog rasta i razvoja Republike Srpske. Usvajanjem Zakona o električnoj energiji i Zakona o obnovljivim izvorima energije, u Srpskoj je izgrađen efikasan i konkurentan formalni okvir za privlačenje ulaganja u oblast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora - jedan je od zaključaka konferencije.

Mogućnosti poboljšanja investicione atraktivnosti poljoprivrednog sektora prepoznate su u povećanju sektorske produktivnosti i dodatnim ulaganjima u povećanje domaćih prerađivačkih kapaciteta, navode iz IRB-a.

-Jedinice lokalne samouprave mjesta su na kojima investicije dostižu puni potencijal i gdje su u najvećoj mjeri vidljivi njihovi stvarni efekti na poboljšanje životnog standarda svih građana. Međusobnom konkurencijom i takmičenjem lokalnih zajednica u privlačenju investicija pozitivno se utiče i na atraktivnost ukupnog investicionog ambijenta Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

Tokom konferencije kao ključne prepreke u dosadašnjem procesu ulaganja prepoznati su nepovoljna percepcija političke situacije u BiH i pravna nesigurnost, odnosno dugotrajnost sudskih i drugih administrativnih postupaka.

-Prevazilaženje ovih prepreka zahtijeva uspostavljanje širokog konsenzusa na svim nivoima u BiH. Riječ je o dugotrajnom procesu na čiji se ishod ne može čekati, bar kada je u pitanju rad na investicionoj promociji i pozicioniranju Republike Srpske na globalnoj mapi poželjnih mjesta za ulaganja- navodi se u zaključcima sa konferencije.

Iz IRB-a poručuju da Republika Srpska globalne geostrateške poremećaje i krizu koju oni neminovno nose dočekuje stabilna i otvorena za sve investitore čije namjere odgovaraju njenim dugoročnim prioritetima i viziji budućeg društveno-ekonomskog rasta i razvoja.

U Prijedoru je danas završena dvodnevna investiciona konferencija "Invest Srpska" pod sloganom "Investirajte u Srpsku" koju je organizovao IRB zajedno sa Vladom Srpske i u partnerstu sa kompanijom "Prointer ITSS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana