Kompanija Jura novi srpski partner

Glas Srpske
Kompanija Jura novi srpski partner

KRAGUJEVAC - Južnokorejska kompanija za proizvodnju auto-dijelova "Jura" (Yura) do kraja marta trebalo bi da preuzme fabriku "Zastava elektro" iz Rače, kazao je juče ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić tokom posjete Kragujevcu, u pratnji delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

On je rekao da "Jura", koja je dobavljač južnokorejskih proizvođača automobila "Kia", "Dejvu" i "Hjundai", želi da započne proizvodnju u Srbiji u junu.

- Kompanija "Jura" je zainteresovana da investira u proizvodnju kablova za automobile i čitava proizvodnja bi se izvozila. Ta južnokorejska kompanija, koja ima isti proizvodni program kao "Zastava elektro", planira da u prvoj godini uposli hiljadu radnika - kazao je Dinkić i dodao da je za ulagače Šumadija postala atraktivna poslije dolaska "Fijata" u Kragujevac.

Poziv za prodaju cjelokupne imovine fabrike "Zastava elektro", naglasio je Dinkić, trebalo bi da bude raspisan do 1. marta i završen do 15. marta.

- Do tada mora da se napravi program restrukturisanja, kontakt sa bankama, da se krene u rešavanje komercijalnih dugova, a vrednost imovine "Zastave elektro" procenjena je na oko 2,8 miliona evra - kazao je Dinkić i naglasio da su predstavnici južnokorejske kompanije Srbiju posjetili više puta i vidjeli uspješne primjere poslovanja auto-dijelovima.

Dinkić je sa delegacijom MMF-a juče obišao i fabriku "Fijat automobili Srbija".

On je istakao da je bilo neophodno da se delegacija MMF-a uvjeri da "u Srbiji nije sve samo statistika, već da postoje fabrike i radnici koji u tim fabrikama rade".

- Ako će "Fijat" u 2011. godini imati milijardu i po evra izvoza, a celokupni srpski izvoz u prošloj godini iznosio je šest milijardi, jasno je da će u ovim uslovima ta fabrika činiti četvrtinu ukupnog izvoza u Srbiji - naveo je Dinkić.

Korman polje

Mlađan Dinkić i predstavnici MMF-a razgovarali su juče sa čelnicima lokalne samouprave Kragujevca u vezi sa ulaganjima u industrijsku zonu "Korman polje", gdje bi u prvoj fazi svoje pogone trebalo da izgradi 15 prvih "Fijatovih" kooperanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana