Kompanija "Gross" uspješno posluje uprkos pandemiji

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- Kompanija "Gross", čija je poslovna jedinica Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice, i u ovoj godini uspješno posluje i ostvaruje planove uprkos složenim epidemiološkim uslovima i prevenciji od širenja virusa korona, a povećala je i plate zaposlenih.

Predsjednik Upravnog odbora ove firme Jelena Petrić rekla je Srni da je zbog globalne pandemije došlo do smanjenja poslovne aktivnosti u cijelom svijetu, što je dovelo do pada cijene metala na svjetskom tržištu.

"Cijene naših koncentrata /olova i cinka/ direktno zavise od cijene metala na Londonskoj berzi, gdje je došlo do sniženja cijena, što je dovelo i do smanjenja naših prihoda", pojasnila je Petrićeva.

Ona je istakla da je pandemija izazvala poremećaje na tržištu i dovela do povećanja cijena nekih repromaterijala, a to je izazvalo povećanje troškova proizvodnje.

"Zahvaljujući dobrom planiranju zaliha materijala i pravovremenoj reakciji poslovodstva firme nije došlo do ugrožavanja nabavki i proizvodnja se nesmetano odvijala tokom cijele godine", istakla je Petrićeva.

Za razliku od mnogih preduzeća "Gross" ni u godini pandemije nije otpuštao radnike, a trenutno zapošljava 472 ljudi i nastavlja sa dokvalifikacijom i prekvalifikacijom radnika s ciljem rješavanja nedostatka kvalifikovane radne snage određenih profila.

Ukupno je 78 radnika položilo stručni ispit iz oblasti eksploatacije i prerade rude, četiri su prekvalifikovana u rudarske tehničare i 23 privode kraju prekvalifikaciju za eksploataciju rude.

Usljed složenih epidemioloških uslova u kompaniji je ove godine registrovano 1.611 odsustvovanja sa posla, odnosno izgubljeno radnih dana zaposlenih koji spadaju u rizične grupe ili su zbog kontakata sa zaraženim morali određeno vrijeme provesti u kućnoj izolaciji.

Petrićeva je naglasila da se posebna pažnja posvećuje povećanju bezbjednosti na radu kroz nabavku savremene zaštitne opreme za rudare i ostale zaposlene, ali i organizovanjem obuke radnika za poštovanje mjera zaštite i njihovom dokvalifikacijom i prekvalifikacijom u okviru čega stiču znanja i o bezbjednosti na radu i mjerama koje treba da preduzimaju.

Ona je navela da je "Gross" jedna od rijetkih kompanija koja je u godini pandemije povećala plate zaposlenih.

U prošlom mjesecu prosječna bruto plata jamskih radnika iznosila je 2.569 KM, a prosječna bruto plata na nivou firme 2.243 KM. Za jedanaest mjeseci za plate je izdvojeno 11.302.363 KM.

Proizvodni plan u Rudniku "Sase" za ovu godinu bio je niži nego prethodnih godina jer je planirano da se posebna pažnja posveti pripremi novih otkopnih blokova. To iziskuje velike materijalne troškove i rad, a kratkoročno ne dovodi do eksploatacije rude, jer se radi o pripremi za stvaranje uslova za proizvodnju u narednim godinama.

"Ipak, od planirane eksploatacije 280.000 tona rude u ovoj godini, za 11 mjeseci iskopano je 256.194 tone, što je za 1.039 tona više od planirane proizvodnje za taj period", precizirala je Petrićeva.

"Gross" je za 11 mjeseci u budžet Republike Srpske uplatio 5.917.806 KM na ime poreza na dohodak i po drugim osnovama, od čega je 1.146.092 KM uplaćeno po osnovu koncesione naknade.

Kompanija je i u ovoj godini ostvarila značajno investiranje ulažući 3.641.496 KM za nabavku nove opreme, te u izgradnju i rekonstrukciju objekata.

Petrićeva je najavila da će u idućoj godini početi radovi na izgradnji nove deponije za odlaganje flotacijske jalovine, što će biti najveća i najznačajnija investicija u narednih nekoliko godina, a za tu namjenu predviđeno je izdvajanje 15 miliona KM.

Za pomoć sportskim klubovima i školama te sanaciju infrastrukturnih objekata na području Srebrenice i Bratunca ove godine je izdvojeno oko 40.000 KM, a od osnivanja "Grossa" 2007. godine ta pomoć ukupno iznosi oko 820.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana