Komisja EU u BiH: Udruženje da se obrati vlastima BiH

Agencije
Komisja EU u BiH: Udruženje da se obrati vlastima BiH

Sarajevo - Delegacija EU u BiH savjetuje članovima Udruženja malih i srednjih preduzeća u BiH, koji su apelovali da EU ne zatvori mogućnost povlačenja sredstava iz fondova za podršku privredi, da pozovu na djelovanje vlasti BiH, "jedinu odgovarajuću adresu koja treba da usaglasi način za realizaciju projekata".

"Primili smo pismo od Udruženja. Kao što je najavljeno, zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima na realizaciji projekata, EU je bila primorana da suspenduje 4,5 miliona evra izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH", rekao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Mekgafi je za rekao da Delegacija EU veoma cijeni i dijeli zabrinutost Udruženja, jer bi projekti podržali najmanje stotinu malih i srednjih preduzeća registrovanih u BiH koji su voljni da uvedu međunarodne standarde kvaliteta "ISO 9000", kao i sektor turizma u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

"IPA fondovi mogu da se primijene samo na osnovu programa dogovorenog između BiH i EU", naglasio je Mekgafi.

On je pojasnio da se IPA fondovi mogu realizovati samo posredstvom institucija koje su, kada je riječ o malim i srednjim preduzećima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta.

"Kada je riječ o turizmu, IPA fondovi se mogu realizovati samo posredstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva ekologije i turizma, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i Vlade Brčko distrikta", dodao je Mekgafi.

Prema riječima portparola Delegacije EU, imajući u vidu da su pristale na ukupan godišnji IPA program, vlasti BiH treba da obezbijede i njegovo sprovođenje.

"BiH još ima prostora da postigne dogovor i izbjegne suspenziju. Odbor EU–BiH za praćenje IPA sastaće se 10. septembra i razmotriti da li će projekti biti suspendovani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduslovi, ići dalje sa njihovom realizacijom", napomenuo je Mekgafi.

Portparol Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić rekla je Srni da ne može komentarisati odluku EU o suspenziji 4,5 miliona evra za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH, kao ni razloge koje su doveli do takve odluke, jer to nije u nadležnosti Direkcije.

Udruženje malih i srednjih preduzeća u BiH apelovalo je juče da Delegacija EU u BiH ne zatvara mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU za podršku privrednom rastu u BiH za sektor malih i srednjih poduzeća i turizma.

Preduzetnici su zatražili od predstavnika EU u BiH da pristup ovim sredstvima ostave otvorenim i pokušaju da razmotre druge modele za dotok sredstava do istinskih mogućih korisnika u BiH.

EU je prošle sedmice suspendovala 4,5 miliona evra za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom u mala i srednja preduzeća u BiH zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima na realizaciji projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana