Komisija predlaže cijene notarskih usluga

Marina Čigoja
Komisija predlaže cijene notarskih usluga

BANjALUKA - Vlada RS i predstavnici Privredne i Notarske komore formiraće komisiju koja bi do kraja januara trebalo da utvrdi nove, niže cijene notarskih usluga.

Najavljeno sniženje notarskih usluga za 35 odsto privrednici ocjenjuju kao neprihvatljivo.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je poslije sastanka sa privrednicima i notarima koji je održan u četvrtak u Privrednoj komori da će komisija do kraja januara predložiti određeno smanjenje notarskih usluga ili da će se ići u izmjene zakonskih akata.

- Kako sada stvari stoje, vjerovatno ćemo usaglasiti tarife koje bi mogle da budu prihvatljive i za privrednike i za notare - rekao je Džombić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da se privrednici ne slažu sa cijenama notarskih usluga koje se odnose na privredna društva.

- Krajem prošle godine dobili smo neka tumačenja zakona o privrednim društvima koja su sasvim odudarala od onoga što je bio smisao tog zakona. Ne slažemo se sa visinom notarskih usluga u vezi sa privrednim društvima i ovaj prijedlog koji se odnosi na umanjenje tarife za 35 odsto za nas je apsolutno neprihvatljiv. Ako umanjujete cijenu vođenja zapisnika na skupštini akcionara od dvije ili tri hiljade maraka za 35 odsto, opet dobijete enormno visoku tarifu za nekoga ko je samo vodio zapisnik - rekao je Đurić.

On je naglasio da su privrednici zainteresovani da se dođe do rješenja i da će nastojati da komisija do kraja januara postigne dogovor.

- Ako komisija ne uspije da dođe do konkretnih rješenja insistiraćemo da se notari isključe iz svih aktivnosti koje se vežu za privredna kretanja i da se vratimo staroj praksi odnosno sudovima - rekao je Đurić.

Rasterećenje

Đurić je istakao da je na sastanku razgovarano i o uslovima u kojima se privreda RS nalazi i načinima kako da se dođe do što povoljnijeg poslovnog ambijenta.

- Sasvim je sigurno da će uslovi privređivanja biti teški i u 2012. Zbog toga je potrebno da radimo na što većem rasterećenju u onom dijelu koji se odnosi na fiskalna opterećenja, razne namete i drugo. Potrebno je redukovati i broj agencija s obzirom na to da se za neke ne zna ni za šta služe, osim da neko ko radi u njima dobija plate - naglasio je Đurić i ponovio da će privrednici i u ovoj godini insistirati na donošenju novog zakona o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana