Komercijalne banke da daju više kredita

Tanja Milaković
Komercijalne banke da daju više kredita

SARAJEVO - Komercijalne banke u BiH trebalo bi snažnije da kreditiraju privredu i stanovništvo, s obzirom na činjenicu da su izuzetno likvidne i da drže znatno više sredstava iznad obavezne rezerve koja bi mogla biti stavljena u funkciju kreditiranja.

Kazao je to juče guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić na sastanku sa direktorima komercijalnih banaka u BiH, Udruženja banaka BiH, te predstavnicima bankarskih i finansijskih institucija o aktuelnim temama u bankarskoj industriji, saopšteno je iz CBBiH.

- Predstavnici komercijalnih banaka, u saradnji sa entitetskim ministarstvima finansija i agencijama za bankarstvo, pokrenuće aktivnosti na izradi podzakonskih akata za primjenu državnog Zakona o zaštiti potrošača kako bi bila omogućena njegova primjena - navodi se u saopštenju.

Učesnici su pozdravili nedavnu odluku agencija za bankarstvo o relaksaciji propisa kada je u pitanju odobrenje kredita građanima, te predložili da se slična odluka donese i za privredne subjekte s ciljem olakšavanja njihovog poslovanja u uslovima ekonomske krize.

- Razmatrano je i pitanje oporezivanja komercijalnih banaka, pri čemu je istaknuta potreba ujednačavanja propisa iz domena poreske regulative za entitete i Brčko distrikt BiH. Time bi bila poboljšana pravna sigurnost u poslovanju na cijelom prostoru BiH - piše u saopštenju CBBiH.

Učesnicima sastanka obratili su se i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Kostas Hristou i Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli koji su predstavili preduzete aktivnosti u vezi sa stend-baj aranžmanom sa MMF-om i planovima Svjetske banke za kreditnu liniju podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.

Prinudna naplata

Na sastanku u Sarajevu dogovoreno je i unapređenje sistema prinudne naplate kada je riječ o izvršenjima na novac. Odlučeno je da bude formirana radna grupa u čijem sastavu bi bili predstavnici entitetskih ministarstava finansija, agencija za bankarstvo, UBBiH i CBBiH koji će kreirati i predložiti izmjene i dopune Zakona o platnim transakcijama, Zakona o izvršnom postupku i Zakona o mjenici i čeku.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana