Koliko vrijedi Madam Tiso?

Agencije
Koliko vrijedi Madam Tiso?

London - Merlin Entertejnments, vlasnik Madam Tisoa očekuje da će dionice ovog poznatog muzeja na berzi u Londonu dostići vrijednost od čak 3,3 milijarde funti.

Kompanija takođe planira da proda 20-30 odsto vlasništva na licitaciji u Londonu slijedećeg mjeseca. Sve jače tržište kapitala je u posljenjih 12 mjeseci pomoglo napredak evropskih kompanija koje su godinama bile u sijenci zbog ekonomske krize.

Merlin koji raspolaže privatnim kapitalom od 99 atrakcija u 22 države, kaže da če 20-30 odsto kompanije biti prodato na licitaciji, a da će se dionice kretati između 280 i 330 penija svaka.

To bi stavilo kompaniju na drugo mjesto liste za najveće atrakcije, odmah poslije kompanije Volt Dizni čija vrednost varira između 2,86 i 3,34 milijarde funti.

U atrakcije Merlina ne spada samo muzej voštanih figura Madam Tiso, već i brojni Legolend tematski parkovi i poznato Londonsko oko.

Prodajom novih dionica, kompanija planira da zaradi 200 miliona funti kako bi smanjila svoje dugove.

Vlasnici Merlin Entertejmenta, danska investitorska kompanija Kirkbi A/S, koja kontroliše Lego grupu i privatne sektore Blekstoun grupe  i CVC-a, kao i direktore i zaposlene u tim kompanijama, takođe planira da proda neke od svojih dionica. Međutim, planira i da ostane većinski vlasnik.

Planovi za slijedeću godinu ove kompanije uključuju proširenje na američko i kinesko tržiste, uključujući i otvaranje franšiza madam Tisoa u San Francisku i Pekingu. Takođe, Merlin otvara Legolend parkove u Dubaiju i možda na prostorima Japana i Južne Koreje.

"Licitacija će nam biti dobra podloga za naš slijedeći korak u razvoju", izjavio je izvršni direktor Merlina, Nik Varni.

Merlin je odložio planove za licitaciju 2010. godine zbog neizvjesnog tržišta. U zamjenu je prodala 28 odsto učešća CVC-u, što je procijenilo prihode kompanije na 2,25 milijardi funti (2,65 milijardi evra).

Atrakcije Merlina je u 2012. godini posjetilo preko 54 miliona posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana