Koliki je bio priliv stranih investicija u prvom kvartalu

Srna
Koliki je bio priliv stranih investicija u prvom kvartalu

SARAJEVO - Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija izjavio je da je, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, priliv direktnih stranih investicija u prvom kvartalu ove godine iznosio 509,4 miliona KM i veći je za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 489,64 miliona KM.

-FIPA bilježi rast stranih ulaganja u posljednje tri godine, kao i u prvom kvartalu ove godine - rekao je Kubatlija u intervjuu za Srnu.

On ističe da je ova institucija u prvih šest mjeseci potpisala Memorandum o saradnji sa Agencijom za promociju izvoza Mađarske (HEPA), kojim je definisana saradnju u okviru "Programa rasta stranih tržišta" Vlade Mađarske, a koji pruža podršku aktivnostima mađarskih kompanija u inostranstvu.

-„Program rasta stranih tržišta“ je novi, a drugi po redu, program Vlade Mađarske, koji je pokazao veliko interesovanje mađarskih kompanija za investiranje u BiH i zapadni Balkan - pojašnjava Kubatlija.

Prema njegovim riječima, dogovorena je i podrška HEPA pri predstavljanju investicijskih potencijala BiH u inostranstvu.

Navodi da Memorandum o saradnji podrazumijeva i pomoć bosanskohercegovačkim kompanijama da uđu na mađarsko tržište, i obratno.

-Obje strane će podsticati i podržavati aktivnosti ulaganja i promocije poslovanja kao što su poslovne konferencije, sajmovi, promocija investicija i druge aktivnosti vezane za izvoz, te će sarađivati u vezi s projektima u kojima je BiH predstavljena kao investiciona lokacija u okviru Programa podrške rastu spoljnog tržišta koji implementira HEPA - kaže direktor FIPA.

Na osnovu Memoranduma, ističe Kubatlija, FIPA je potpisala pismo podrške za kompaniju "Lugos renevejbls" za realizaciju projekta solarnog parka u Trebinju sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS).

-Ovaj projekat podrazumijeva saradnju mađarskog „Lugos renevejblsa“ i ERS-a kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 megavata gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu cjelokupnog projekta - rekao je Kubatlija.

On je naveo da se u prvoj fazi grade trafostanice i dalekovodi sa solarnom elektranom od 73 megavata, kao i da će ovaj kompleks sa novom solarnom elektranom obezbijediti kapacitet od 146 megavata solarne energije i to će biti najveća solarna elektrana na Balkanu.

Kubatlija kaže da će to otvoriti nova radna mjesta, a što je još važnije, imaće veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoline povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Prema njegovim riječima, "Lugos renevejbls" prošle godine preuzeo je većinsko vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje jedan, nakon što je Konkurencijski savjet BiH dao zeleno svjetlo za ovu akviziciju.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona evra i biće najveća u BiH.

Kubatlija dodaje da je FIPA potpisala i memorandum o razumijevanju sa Agencijom za investicije Sjeverne Makedonije i sa Agencijom za investicije i izvoz Grčke.

-Zajedničkim aktivnostima sa ovim agencijama, želimo doprinijeti afirmaciji privrednih mogućnosti BiH, kao i njenoj promociji u inostranstvu kroz različite kanale komunikacije - rekao je Kubatlija.

Ističe da je FIPA, pod pokroviteljstvom "Regional kooperejšn kansela" i u saradnji sa Svjetskom bankom BiH, realizovala prvi dio kampanje pod nazivom "Autrič" u Njemačkoj, što podrazumijeva direktne posjete njemačkim kompanijama kojima se nude mogućnosti za ulaganje, te projekti.

-Ovo je zahtjevan i značajan posao - ocijenio je Kubatlija.

Direktor FIPA ukazuje i na dobru saradnju na određenim projektima sa USAID-om, Svjetskom bankom i njemačkim GIZ-om, sa dijasporom, kao i nadležnim institicijama BiH, entiteta, kantona i opština, a sve sa ciljem privlačenja novih investitora.

-Ova saradnja daje rezultate, te stoga treba da je jačamo - smatra Kubatlija.

Govoreći o izazovima koji stoje pred FIPA, on na prvo mjesto stavlja nedostatak novčanih sredstava za promociju mogućnosti ulaganja u inostranstvu, kao i promociju Republike Srpske i FBiH kao investicionih lokacija.

-Mi smo ti koji trebamo da izađemo napolje, da se susrećemo sa investitorima, posjećujemo investicione konferencije kako bi dostojno predstavljali ono čime raspolažemo u smislu potencijala. Izazovi su i kompleksan poslovni ambijent kojeg nastojimo unaprijediti u saradnji s ostalim nadležnim institucijama - navodi direktor FIPA.

Prema njegovim riječima, FIPA će organizovati dolazak investitora u BiH i zajedno s njima posjetiti lokacije za investiranje, te povezati investitore s vlasnicima projekata.

-Nastojaćemo da posjetimo određene investicione konferencije i organizujemo susrete sa privrednim delegacijama iz inostranstva kako bismo pokušali da pronađemo nove investitore za Republiku Srpsku i F BiH -  najavio je Kubatlija.

Takođe, zaključuje on, treba imati na umu da svjetska kretanja i izazovi, kao i izazovi na evropskom tržištu utiču na dinamiku poslovanja u BiH, uključujući i investicije, a kao primjer za to su epidemija kovida 19, kao i sukob Rusije i Ukrajine, koji su značajno uticali i na privredu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana