Kolaps prouzrokovan nerealnim budžetom

Miroslav Filipović
Kolaps prouzrokovan nerealnim budžetom

BANjA LUKA - Finansijski kolaps Federacije BiH, koji je prouzrokovan nerealnim planiranjem budžeta za 2009. godinu i nefunkiconalnim uređenjem ovog entiteta, ne može ugroziti finansijsku stabilnost Srpske i BiH.

Izjavio je ovo za "Glas Srpske" zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH Lazar Prodanović.

- Uprkos ozbiljnoj finansijskoj krizi u FBiH, Srpska neće dozvoliti da se izađe iz okvira raspodjele prihoda sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje kao najznačajnijih prihoda svih nivoa vlasti u BiH - naglasio je Prodanović.

Finansijski stručnjaci tvrde da je ovogodišnji budžet FBiH, koji iznosi 1,6 milijardi maraka, umanjen za 287 miliona KM u poređenju sa prošlogodišnjim, a da je to posljedica nagomilavanja obaveza iz ranijih godina.

Premijer FBiH Nedžad Branković potvrdio je da je FBiH suočena sa finansijskim kolapsom i da joj je u ovoj godini potrebno 2,9 milijardi maraka za izmirenje svih obaveza.

Prodanović kaže da je osnovni razlog ovakvog stanja to što prilikom planiranja budžeta FBiH za ovu godinu nije poštovan okvirni budžet institucija BiH.

- Zbog nerealnog planiranja, političkih ustupaka određenim socijalnim kategorijama, prevelike javne potrošnje i ogromne administracije, FBiH je došla u veoma teško stanje - rekao je Prodanović. Dodao je da to sigurno može otežati provođenje reformskih procesa i evropski put BiH.

- Vlast FBiH, pod hitno, mora naći načina da smanji javnu potrošnju i broj službenika u javnoj upravi - kazao je Prodanović.

Međutim, član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Jasna Zrilić smatra da bi dugoročno finansijska kriza u FBiH, ipak, mogla negativno uticati i na stanje u Srpskoj i BiH.

- Ako bi kriza u FBiH potrajala više mjeseci to bi indirektno uticalo na finansijsku stabilnost zemlje i njen rejting u svijetu - istakla je ona.

Kriza

Prema procjenama stručnjaka, FBiH će u 2009. godini nedostajati 400 miliona maraka. Finansijska kriza u FBiH ugrozila je infrastrukturne projekte, građevinarstvo, pa čak i obrazovni sistem u ovom entitetu, jer vlada nema novca ni za nabavku udžbenika za osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana