Koka- Kola hoće da uštedi milijardu

Tanjug
Koka- Kola hoće da uštedi milijardu

Američki gigant za proizvodnju bezalkoholnih pića Koka-Kola planira da 2016. uštedi milijardu dolara zbog usporenog rasta prodaje posebno u zemljama u usponu.

U četvrtom tromjesečju 2013. kompanija je zabilježila rast prodaje od jedan odsto u vrijednosti od 11,04 milijardi što je nešto ispod očekivanih 11,31 milijardi.

Rast godišnje prodaje u 2013. iznosio je dva odsto.

U komunikeu se dodaje da u zemljama usponu došlo do usporenog rasta potrošnje. "Koka-Kola" zbog toga planira da smanji troškove administracije i nabavke, ali i ulaganja u marketinške svrhe.

Program podrazumeva uštedu od milijardu dolara u naredne dvije godine.

Kompanija je već pokrenula program restrukturiranja pod nazivom "vizija 2012", koji ima za cilj podizanje produktivnost s jedne strane, a s druge smanjenje troškova posebno u neprofitabilne projekte kao što je kupovina ili razvoj inovativnih premijum brendova, dodaje se u komunikeu.

"Problemi 'Koka-Kole' su prije svega makroekonomske prirode zbog načina upravljanjanja kompanijom, ali i zbog konstatnog pada prodaje gaziranih napitaka sa šećerom", navedeno je u saopštenju američkog giganta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana