Koje proizvođače automobila će dotući kriza?

Dojče Vele
Koje proizvođače automobila će dotući kriza?

Gubici, zatvaranje proizvodnih pogona ili otpuštanje radnika. Od evropskih proizvođača automobila sve se češće čuju loše vijesti. Poboljšanje nije na vidiku. Međutim, nisu svi u istoj mjeri pogođeni krizom.

Bez obzira da li je riječ o Fordu, PSA ili Daimleru, proizvođači automobila gotovo svakodnevno objavljuju negativne vijesti.

“Nalazimo se na početku”, kaže stručnjak Vili Diez iz Instituta za ekonomiju u automobilskoj industriji na fakultetu Nurtingen-Geslingen. I misli na početak duboke krize u branši. Diez smatra da će se situacija s vremenom pogoršavati.

Zatvaraju tvornice

Američki Ford je u četvrtak, 25. septembra, potvrdio da će zbog sve manjeg broja prodanih automobila u Evropi zabilježiti minus od oko 1,5 milijardi dolara. Samo dan prije toga je Ford najavio zatvaranje svojih pogona u Genku (Belgija). Međutim, to nije sve. Ford najavljuje zatvaranje i još nekoliko drugih tvornica u Evropi.

Direktor Forda Alan Malali izjavio je da se njegova kompanija krizi na Starom kontinentu namjerava suprostaviti “novim proizvodima i jakim brendom”.

Ford je samo jedan primjer duboke krize nastale zbog osjetnog smanjenja prodaje novih automobila na tržištu Evrope. Trenutno se veći broj proizvođača žali da se kupci sve rjeđe odlučuju na kupovinu novog vozila. Francuski PSA je najavio da će u okviru rigoroznog programa štednje ukinuti 8.000 radnih mjesta i u potpunosti zatvoriti jedan pogon u blizini Pariza, piše Dojče Vele.

Daimlerove muke

Osim Forda i francuskog koncerna PSA, s krizom u Evropi se već duže vrijeme bore i Fijat i Opel. Kriza je pogodila i njemački Daimler koji je početkom oktobra saopštio da zbog smanjene prodaje automobila u Evropi neće zabilježiti očekivanu dobit.
“Obzirom da se radi o proizvođaču automobila visoke klase, situaciju ne treba dramatizovati”, kaže stručnjak Stefan Bracel s fakulteta u Bergiš-Gladbahu. U poredbi s ostalim proizvođačima automobila, zaključuje da Daimleru ide dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana