Ko smije da udari na Kalašnjikov

Tanjug
Ko smije da udari na Kalašnjikov

Moskva - Ruski koncern "Kalašnjikov" je ozbiljno zabrinut zbog kršenja prava na korišćenje njegove intelektualne svojine.

Savjetnik generalnog direktora za spoljnu trgovinu Aleksandar Zavarzin podsjetio je da je ranije SSSR izdao ukupno 24 licence za proizvodnju automatske puške "kalašnjikov", prenio je Itar tas.

Mnoge firme u Njemačkoj koje su imale licencu vemenom su prekinule proizvodnju tog oružja, dok su mnoge kompanije, od kojih su neke smještene u Bugarskoj i Kini, nastavile da ga proizvode s minimalnim izmjenama, ali bez odgovarajućih dokumenata o licenci.

Prema Zavarzinu, klijenti koji koriste falsifikovani "kalašnjikov" stalno se žale na njegovu neefikasnost i suštinsku razliku od originala, na lošiju tačnost i preciznost automatske vatre.

Automat "kalašnjikov" trenutno proizvode preduzeća u 20 zemalja sveta. Neka od njih imaju puni ciklus proizvodnje oružja, a neka sklapaju automat iz gotovih dijelova. Prema mišljenju predstavnika koncerna "Kalašnjikov", problem proizvodnje nelicenciranog automata treba rješavati na državnom nivou u raspravama međuvladinih komisija.

Zavarzin je dodao da su proizvodi koncerna "Kalašnjikov" veoma traženi na međunarodnom tržištu oružja. Uprkos činjenici da se originalni automat konstruktora Mihaila Kalašnjikova pojavio prije više od 60 godina, njegova konstrukcija, uz blagovremeno uvedene novine, nije zastarjela.

U sadašnje vrijeme ruska firma za izvoz oružja Rosoboroneksport dobija veliki broj narudžbina za isporuku automata "kalašnjikov". Ukupan godišnji obim izvoza čini nekoli desetina hiljada komada. Glavni regioni za isporuku su zemlje sjeverne i centralne Afrike, Persijskog zaliva, Azijsko-pacifičkog regiona i Latinske Amerike.

Prema Zavarzinu, od korisnika "kalašnjikova" ruske proizvodnje, nije bilo nikakvih negativnih reakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana