Ko može da radi u restoranima i hotelima

Anita Janković Rečević
Ko može da radi u restoranima i hotelima

BANjALUKA - Konobari, kuvari, poslastičari i drugi radnici ugostiteljske struke imaće prednost pri zapošljavanju u restoranima i hotelima u Srpskoj, a u slučaju deficita tog kadra, poslodavci će imati odriješene ruke da angažuju i ljude drugih zanimanja.

Naime, nakon što je u nacrtu izmjena Zakona o ugostiteljstvu, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini RS, obrisan član 9. kojim se propisuje da konobar u hotelima i restoranima mora da ima odgovarajuću stručnu spremu ili da posjeduje diplomu prekvalifikacije za taj posao, škole koje obrazuju ugostiteljsko turistički kadar su se pobunile.

Kompromis je postignut na sastanku predstavnika Ministarstva trgovine i turizma RS sa predstavnicima škola i poslovne zajednice, a dogovoreno je da u narednom periodu nacrt zakona bude korigovan u pravcu zadržavanja člana 9. uz dodavanje odrednica koje će poslodavcima omogućiti i zapošljavanje drugih kadrova, uz već navedene profile.

Direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru Dražena Mršić zadovoljna je rješenjem, jer kako kaže za “Glas” osim što štiti škole ostavlja mogućnost poslodavcima da posegnu za radnicima drugih obrazovnih profila u regijama gdje je ugostiteljski kadar deficitaran.

- Zatražili smo da se u član 9. uvrste sva zanimanja u sklopu struke ugostiteljstva i turizma, a ne samo konobari, ugostiteljski tehničari i ugostiteljsko-kulinarski tehničari, kako je sada slučaj. To će dodatno proširiti opseg - rekla je Mršićeva.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banjaluka Boris Spasojević smatra da se dogovoreno ipak može posmatrati dvojako, odnosno da poslodavci mogu tvrditi da nema obrazovanog kadra i tako posegnuti za onima koji nisu kvalifikovani.

- Predložili smo da radnici koji nisu ugostiteljsko-turističke struke budu u obavezi da se tokom određenog perioda prekvalifikuju ili dokvalifikuju, da bi ugostiteljstvo ostalo na nivou kakvom treba da bude. To bi dodatno zaštitilo škole. Vidjećemo da li će prijedlog biti uvršten u završnu formu zakona - naveo je Spasojević i dodao da se to odnosi samo na hotele i restorane, dok u kafićima, roštiljnicama, picerijama i slično može da radi ko god hoće.

Da je potražnja za ugostiteljima ogromna Spasojević kaže da pokazuje praksa, jer đaci iz njegove škole posao dobijaju isti dan kad i diplomu.

- Moj prijedlog poslodavcima je da stipendiraju učenike, jer je to najbolja regrutacija radnika. Ako sklope ugovor da rade kod njih pet, deset godina i daju im pristojnu platu, sva ta djeca će ostati u Srpskoj, a poslodavci će zauzvrat dobiti pravog, obučenog radnika - rekao je Spasojević.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović uvjerava da poslodavci nisu protiv školovanih konobara, naprotiv, biraju i daju prednost upravo radnicima ugostiteljske struke.

- S druge strane kada ih nema moramo zapošljavati kadar koji nam je na raspolaganju. Kompromis do kojeg smo došli prihvata stanje kakvo sada jeste na tržištu rada. Naš cilj je bio i u tome smo uspjeli da ne budemo kažnjavani zbog zapošljavanja lica koja nisu ugostiteljske struke. Važno je samo da imaju treći stepen obrazovanja - pojasnio je Kurtinović.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS u avgustu ove godine na birou je bilo 1.987 nezaposlenih iz ugostiteljske i srodnih struka.

- Mi ne znamo ko su ti radnici, ali znamo da se na konkurse i sajmove zapošljavanja ne prijavljuju. Lično, do radnika dolazim na preporuku, sa biroom nisam nikad kontaktirao - kazao je Kurtinović.

Đaci

Dražena Mršić kaže da je interesovanje đaka za ugostiteljske smjerove više nego solidno.

- Uvijek ispunimo plan upisa. Svake godine upisujemo jedno kombinovano odjeljenje kuvar, konobar po 12 učenika. Ove godine smo imali veoma dobro interesovanje za zanimanje kuvar pa smo tražili od ministarstva saglasnost za proširenje broja učenika u odjeljenju i dobili smo dva dodatna mjesta. Svake druge, treće godine upišemo i kombinovano odjeljenje ugostiteljskih i kulinarskih tehničara - navela je Mršićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana