Ko mijenja radnike iz BiH na primorju

Tanjug
Ko mijenja radnike iz BiH na primorju

Zagreb - Godinama se na hrvatsku obalu za vrijeme sezone slivala rijeka radnika iz Bosne i Hercegovine - konobari, građevinci, kuvari, spremačice..

Ali su sada, umjesto stranih državljana, na obali Slavonci.

Još u zajedničkoj državi Jugoslaviji, takva simbioza ugostitelja primorja i Dalmacije i radnika u uslužnim djelatnostima iz unutrašnjosti je funkcionisala odlično, podsjeća njemački radio "Dojče vele".

Ugostiteljima u sezoni nije bilo lako da pronađu vještog konobara ili kuvara, a stanovnici BiH bi preko sezone zaradili dovoljno da bi, možda, uz tek neki usputni posao u domovini preko zime mogli da "sastave kraj s krajem".

Međutim, od kada su to dvije različite države takva "selidba" je postala komplikovana, a nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju je ta praksa, praktično, potpuno prestala.

I na gradilištima Hrvatske, posebno na primorju, prije je bilo mnoštvo ljudi iz BiH, ali i tamo su oni postali rijetkost.

U tom sektoru je, zapravo, više razloga zbog kojih gotovo i nema građana susjedne države. Jedan od njih je velika nezaposlenost u Hrvatskoj, pa više nema velike potrebe "uvoziti" radnu snagu iz BiH.

Osim toga, veliki je broj neprodatih stanova, pa je i manja građevinska aktivnost.

Poznavaoci prilika kažu da je i pad standarda u Hrvatskoj uticao na sve rijeđe zapošljavanje stranaca, u ovom slučaju državljana BiH. Kazne za one koji budu uhvaćeni da rade na crno u Hrvatskoj, kao i za poslodavce, su "paprene" i skoro jedva se izdaju dozvole za rad strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana