Ko je sve u Davosu?

Agencije
Ko je sve u Davosu?

Davos - Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ove godine prisustvuje 2.693 ljudi iz 98 zemalja, među njima ima plemstva, predsjednika, privrednika, glumaca, naučnika...

Na listi učesnika zvanično nema nikoga sa prostora bivše Jugoslavije, ali ipak ima dvoje rođenih Beograđana.

Što se "komšiluka" tiče, tu su po jedan predstavnik Bugarske i Rumunije i dvoje iz Mađarske. Iz Grčke i Austrije se među najmoćnijim ljudima svijeta našlo po šest osoba, dvoje ih je iz Češke i pet iz Poljske.

Od pripadnika "istočnog bloka", predstavnike imaju još samo Estonija i Ukrajina - jednog, odnosno 14.

U Davosu se među učesnicima nalazi Almira Zejnilagić (1979), nekadašnja polaznica "Petnice", rođena Beograđanka porijeklom iz Zvornika, koja već godinama živi u Londonu. Na listi učesnika foruma pored njenog imena piše "Velika Britanija".

Njeno ime se čulo i u Srbiji prošle godine, kada je u martu uz Vuka Jeremića i Srđu Popovića svrstana na listu 199 globalnih mladih lidera.

Završila je diplomatiju, bila je aktivna u nevladinom sektoru, bavila se humanitarnim radom. U profesionalnoj karijeri je radila kao konsultant, a sada je direktor londonske konsultantske kompanije "FTI Cpnsulting ".

Na listi je i profesor prestižnog tehničkog univerziteta MIT Vladimir Bulović, koji vodi Laboratoriju za organsku i nanostrukturnu elektroniku. Prije dolaska na MIT, diplomirao je elektroniku 1991, a sedam godina kasnije i doktorirao na Prinstonu. Na MIT-u je aktivan član Organizacije srpskih studenata.

Na listi učesnika pored njegovog imena piše SAD, a pozvan je kao predstavnik MIT.

Predstavnik sa ovih prostora je Androniko Lukšić Krejg (59), Čileanac hrvatskog porijekla, čijij je pokojni otac osnivač "Luksic grupe" i nekada najbogatiji čovjek u Čileu prema Forbsovoj listi iz 2005. Lukšić je na čelu kompanije Antofagasta Minerals, koja se bavi rudarstvom.

Lukšićeva baka sa očeve linije je bolivijka, a deda Polikarpo Lukšić mu je emigrirao sa Brača u Čile 1910. godine.

Na listi učestnika foruma su i holivudski glumci Met Dejmon, Goldi Hon, Majkl Daglas, Ričard Gir, Sidni Poatje, Ema Tompson, Šarliz Teron i Džet Li, reditelji Lik Beson, Oliver Stoun, muzičari Bono Voks, Piter Gebrijel, Kvinsi Džons, Jusu N'Dur, Lajonel Riči, pisci Umerto Eko, Paolo Koeljo, Margaret Etvud...

Vodeći poslovni lideri i ekonomisti upozorili su globalnu elitu okupljenu u Davosu da se ne zanose previše postepenim ekonomskim oporavkom Evrope.

Učesnici foruma u Davosu će danas razgovarati i o rastu ekonomija i populacije u Africi, kao i reintegraciji sankcijama pogođene privrede Irana u svjetsku ekonomiju, u vrijeme kada ta zemlja pokušava da obnovi odnose sa zapadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana