Knjiženje imovine u RS po propisima

Milka Milunović
Knjiženje imovine u RS po propisima

BANjA LUKA - Prijedlog zakona o dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima trebao bi da se 10. juna nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija RS, koje je i predlagač ovog zakona,  navode da se potreba za ovim zakonskim rješenjem nametnula iz razloga što je neophodno urediti način i postupak uknjižbe u zemljišnim knjigama i katastru nepokretnosti i imovine koja je u postupku privatizacije privatizovana po odredbama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

Portparol ovog ministarstva Maja Stojnić kaže da je Okvirnim Zakonom o privatizaciji preduzeća i banaka koji je donio Visoki predstavnik za BiH regulisan način privatizacije preduzeća i banaka u BiH.

- Zakonom se  priznaje pravo entitetima da privatizuju preduzeća i banke koji se nalaze  na njihovoj teritoriji kao i da sredstva ostvarena privatizacijom pripadaju entitetima na čijoj teritoriji se nalazi imovina - kaže Stojnićeva.

RS, kažu u Ministarstvu, trenutno nema propis koji bi regulisao način uknjižavanja prava na imovini privatizovanih preduzeća. To je dovelo do situacije da se izvan postupka nadležnih organa Srpske za privatizaciju imovine u državnoj svojini, vrši prodaja odnosno prenos imovine u privatnu svojinu iako su nepokretnosti vanknjižna imovina privatizovanih preduzeća.

Na ovakav način, ističu,  omogućeno je otuđenje imovine u korist trećih, najčešće fizičkih lica, čime se nesmetano umanjuje imovina privatizovanih preduzeća. Pored toga RS se dovodi u situaciju da je obavezna takvim licima nadoknaditi materijalnu Zemljišne knjige

- Da bi se u zemljišnim knjigama moglo upisati vlasništvo preduzeća koja su nastala od dijelova preduzeća koja se nalaze na teritoriji RS, a bila su vlasništvo matičnih preduzeća Federacije BiH, potrebno je pristupiti izradi ovoga zakona kojim bi se uredio postupak i način upisa prava vlasništva. Predloženim zakonom u potpunosti se reguliše postupak i način, kao i dokumentacija potrebna za ostvarivanje uknjižbe u javne registre, odnosno u zemljišne knjige i katastar nepokretnosti - kaže Maja Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana