Kneževo i OC “Jahorina” duguju 1,6 miliona KM

Marina Čigoja
Kneževo i OC “Jahorina” duguju 1,6 miliona KM

Banjaluka - Neizmirene obaveze prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS po osnovu obveznica koje je kupila, pored RK “Boska”, ima i opština Kneževo u iznosu od 800.000 KM, kao i OC “Jahorina”, takođe u iznosu od 800.000 KM.

Rekla je to danas u Banjaluci direktor IRB-a Snežana Vujnić, predstavljajući rezultate rada IRB-a u prošloj i plan poslovanja u ovoj godini.

Govoreći o dugu “Boske” po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila, Vujnićeva je rekla da je “Boska” uplatila milion KM duga po osnovu prve rate. Ukupan dug “Boske” prema IRB-u po osnovu prve rate bio je 2,3 miliona KM.

- Najavili su da će u idućih sedam do deset dana uplatiti preostali iznos i tražiti novi sastanak. Što se tiče tužbe koju smo protiv njih podnijeli, ona neće biti povučena sve dok se dug u cjelosti ne izmiri - naglasila je Vujnićeva.

Ona je istakla da ni opština Kneževo nije izmirila obaveze prema IRB-u po osnovu emitovanih obveznica, zbog čega je i protiv njih u oktobru prošle godine IRB podnijela tužbu.

- Načelnik opštine se obratio sa zahtjevom da potpišemo poravnanje kojim bismo predvidjeli u kojim rokovima mogu izmiriti dospjele obaveze koje iznose oko 800.000 KM - naglasila je Vujnićeva.

Neizmirene obaveze prema IRB-u ima i OC “Jahorina”, koji nije tužen.

- Oni takođe duguju 800.000 KM, ali je predviđena mogućnost konverzije u prioritetne akcije, tako da dok ne završimo pregovore, ne možemo govoriti o tužbi - rekla je Vujnićeva.

Kada su u pitanju zajmovi preduzećima, Vujnićeva je kazala da su uglavnom sva preduzeća u grejs periodu i da za sada gotovo svi izmiruju svoje obaveze.

- Samo preduzeće “Konzos” iz Prijedora nije izmirilo svoje obaveze, zbog čega smo mu blokirali račun i vjerujem da će to vrlo brzo biti riješeno - rekla je Vujnićeva.

Kada su u pitanju dosadašnji rezultati IRB-a, Vujnićeva je istakla je da je IRB do sada plasirala 1,3 milijarde KM, od čega kroz kreditne plasmane 1,1 milijardu KM, a kroz ulaganje u hartije od vrijednosti 213 miliona KM.

- U 2012. godini ukupan plasman je iznosio 228,6 miliona KM i na bazi odobrenih kredita i zahtjeva koji su nam zacrtani kroz aneks Razvojnog programa RS planirali smo da u ovoj godini plasiramo 260 miliona KM, od čega 184 miliona KM kroz kreditne plasmane, a 76 miliona kroz ulaganja u hartije od vrijednosti - rekla je Vujnićeva.

Ona je naglasila da će, pored izvora sredstava iz fondova IRB-a, ova institucija u 2013. plasirati i sredstva Svjetske banke.

- U toku su i pregovori sa Evropskom investicionom bankom (EIB), iz čijih sredstava smo već plasirali 50 miliona evra i u februaru počinjemo pregovore za dodatnih 60 miliona evra - rekla je Vujnićeva.

Ona je istakla da je Vlada RS poslala IRB-u odobrenje za privatizaciju “Krajinapetrola” i dodala da će se krenuti sa realizacijom čim to odobrenje bude objavljeno u “Službenom glasniku RS”.

Plasmani

Izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize IRB-a Ivan Vidović istakao je da IRB razmišlja o izmjeni pravila plasmana kredita kako bi se obezbijedila i podrška izvoznicima, kao i o izmjeni pravila za stambene kredite.

- Pregovaramo sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope sa kojom bi se mogao obezbijediti dodatni aranžman po povoljnim uslovima. S obzirom na to da trenutna pravila plasmana dozvoljavaju kao potencijalne klijente mlade bračne parove, a isključuje samce i one preko 35 godina, razmišljali smo kako da pronađemo način da i ovim grupama omogućimo da apliciraju za naše stambene kredite - rekao je Vidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana