Klijenti Sinergija plus ne znaju kome da vraćaju kredite

Marina Čigoja
Klijenti Sinergija plus ne znaju kome da vraćaju kredite

Banjaluka - Klijenti mikrokreditnog društva "Sinergija plus", kome je Agencija za bankarstvo RS oduzela dozvolu za rad, u nedoumici su kome treba da vraćaju kredite, s obzirom na to da su neki od njih dobijali obavještenja banaka i Ministarstva finansija RS da rate sada treba da uplaćuju na račune banaka.

Kako saznajemo, neke banke koje su kreditirale "Sinergiju plus", a koje su kao jednu od mjera obezbjeđenja imale cesiju na potraživanja "Sinergije", kako bi naplatile svoje kredite otvorile su posebne račune i slale obavještenja klijentima "Sinergije" da sada njima otplaćuju te kredite.

Slično obavještenje pojedini "Sinergijini" klijenti dobili su i od Ministarstva finansija RS.

U ovom Ministarstvu su istakli da je Vlada zadužila nadležne institucije da preduzmu sve radnje s ciljem zaštite potraživanja RS od MKD "Sinergija plus", a Ministarstvo da raskine ugovor.

- Ugovorom je definisano da u slučaju nelikvidnosti ili nesolventnosti MKD "Sinergija plus" Ministarstvo ima pravo jednostranog raskida ugovora i prenosa svojih prava i obaveza bez prethodne pismene saglasnosti MKD - naveli su u Ministarstvu i dodali da su obavijestili "Sinergiju plus" o raskidu, te o pokretanju procedure izbora finansijske institucije koja će preuzeti portfolio po ovom kreditu čija je ukupna vrijednost glavnice 3,8 miliona KM.

- Pošto se radi o portfoliju formiranom od kreditnih sredstava za koja se RS zadužila kod Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i koja mora uredno vraćati, Ministarstvo je poslalo obavještenje krajnjim korisnicima da sve dalje uplate rata po kreditu uplaćuju na račun Ministarstva koji smo otvorili u domaćoj komercijalnoj banci. Korisnici kredita do sada su uglavnom prihvatili obavještenje - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac istakla je da, bez obzira na to što su "Sinergiji" blokirani računi, klijenti ovom MKD vraćaju kredite koje kod njih imaju.

- Svako treba uredno da izvršava svoje obaveze, a sud će odlučiti kako će dalje sa povjeriocima voditi taj postupak. Svi koji su dužni treba uredno da vraćaju svoje kredite "Sinergiji" - naglasila je Injac.

Ona je istakla da su banke, kreditori "Sinergije" otvorile namjenske račune na koje njeni klijenti mogu vraćati kredite i dodala da će, bez obzira na koji račun uplatili, njihova uplata biti evidentirana, odnosno neće im se voditi kao zakašnjenje.

Stečajni upravnik "Sinergije plus" Milan Latinčić je rekao da su kreditori "Sinergije" slijedom ugovora koje su potpisali, blokirali račune "Sinergije" i sami obavještavali klijente da sada kredite otplaćuju na njihove račune.

- Iako je doneseno rješenje suda da se zabranjuje prinudna naplata potraživanja prema "Sinergiji", banke to i dalje rade. To pitanje biće riješeno ukoliko se otvori stečajni postupak nad ovim mikrokreditnim društvom - naglasio je Latinčić i dodao da klijenti koji su uzimali kredite u "Sinergiji" u svakom slučaju neće biti oštećeni.

On je istakao da su klijenti "Sinergije" potpisali ugovor sa ovim mikrokreditnim društvom i da je pitanje da li je "obavještenje jače od ugovora".

"Glas Srpske" objavio je početkom avgusta da je Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu za rad "Sinergiji plus", a rješenje o oduzimanju dozvole u petak je objavljeno i u "Službenom glasniku RS".

"Sinergija" je početkom jula podnijela zahtjev za stečaj, jer više nije u mogućnosti da otplaćuje višemilionske kredite koje ima u Folksbanci, Hipo Alpe Adrija banci, NLB Razvojnoj i Unikredit banci, koje su joj zbog toga početkom jula blokirale račune. "Sinergija" nije u mogućnosti ni da vraća kredite stranim kreditorima, a ukupan dug, zajedno sa onim koje ima prema pomenutim bankama, iznosi oko 20 miliona maraka.

Zabrana

- Osmog dana od dana objavljivanja ovog rješenja u "Službenom glasniku RS" mikrokreditnom društvu "Sinergija plus" zabranjuje se da se bavi poslovima mikrokreditiranja utvrđenim Zakonom o mikrokreditnim organizacijama. Agencija za bankarstvo RS će podnijeti nadležnom registarskom sudu zahtjev za donošenje odluke o prestanku i brisanju MKD "Sinergija plus" iz sudskog registra - navodi se u "Službenom glasniku RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana