Klijenti radije čekaju na šalteru

Tanja Šikanjić
Klijenti radije čekaju na šalteru

BANjALUKA - Iako se elektronskim plaćanjem računa može izbjeći plaćanje provizije, koja se kreće od 0,50 do čak 20 KM, u bankama u RS kažu da većina klijenata uplate radije obavlja na šalterima.

U prosjeku svako domaćinstvo mjesečno obavi oko pet transakcija putem banaka, a najčešće se plaćaju režije za domaćinstvo, struja, komunalne usluge, računi za telefon, kablovsku televiziju, internet i slično.

Mnogi stanovnici RS ne znaju da mogu da koriste usluge e-plaćanja koje su potpuno besplatne, odnosno da izbjegavanjem uplate na šalterima ne samo da štede vrijeme nego i novac.

Konsultant u oblasti bankarstva Slaviša Raković smatra da su stanovnici Srpske navikli da račune plaćaju odlazeći u banke.

- Dosta stanovnika ne zna da je elektronsko bankarstvo besplatno, ali i mnoge računovođe u firmama, za razliku od zemalja u okruženju, ne koriste ovu opciju, već svakodnevno gube vrijeme na šalterima banaka - tvrdi Raković.

On je dodao da su prednosti internet bankarstva značajne, ako se uzme u obzir da mjesečna naknada za korišćenje elektronskog bankarstva iznosi svega dvije marke.

- Većina firmi gotovo svakodnevno obavlja uplate, tako da se mjesečno nakupi novca koji se izdvaja samo za proviziju koja se plaća za svaku uplatu - ističe Raković.

I banke priznaju da je elektronsko plaćanje povoljnije za klijente. U Balkan investment banci su istakli da se broj klijenata koji koriste elektronski način plaćanja u toj banci povećava posljednjih godina, te da je procenat uplata koje se vrše tim putem ove godine duplo veći nego prošle.

U Unikredit banci su istakli da je još uvijek mnogo više klijenata koji uplate obavljaju lično na šalterima nego elektronskim putem.

Provizije

Najmanja provizija koja se zaračunava u bankama u RS prilikom uplate iznosi 0,50 KM, dok najviša može da iznosi i do 20 KM. Za uplate veće od 10.000 KM provizija se u bankama kreće oko sedam maraka, a za ino-uplate provizija u pojedinim bankama iznosi i do 20 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana