Kipar zatražio pomoć EU za banke

Tanjug
Kipar zatražio pomoć EU za banke

Nikozija - Kipar je danas potvrdio da će zatražiti finansijsku pomoć evropskih fondova za spas, da bi ograničio izloženost svog finansijskog sektora krizi u Grčkoj.

“Cilj tražene pomoći je da se smanje rizici po kiparsku ekonomiju, naročito oni koji proizilaze iz prelivanja efekata kroz finansijski sektor, zbog njegove velike izloženosti grčkoj ekonomiji”, saopštila je kiparska vlada, a preneo Rojters.

Grčka, Irska i Portugalija već su primile pomoć evropskih partnera da bi se spasile od bankrota. Španija je takođe zatražila pomoć za svoje banke, ali joj kredit još nije dodjeljen.

Bonitetna agencija “FicC” snizila je danas kreditni rejting Kipra sa BBB- na spekulativni status BB+, zbog, kako navodi, povećane neizvesnosti u pogledu kiparskog bankarskog sektora. Kreditni rejting Nikozije je još u januaru snizila agencija “Standard end Purs”, a 13. juna i “Mudis”.

U skladu sa zahtjevima Evropske bankarske agencija, Nikozija mora da do 30. juna dokapitalizuje sa 1,8 milijardi evra Kiparsku narodnu banku, koja je najviše pogođena otpisom grčkog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana