Kipar primio 15 zahtjeva za istraživanje nafte i gasa

Tanjug
Kipar primio 15 zahtjeva za istraživanje nafte i gasa

Nikozija - Kipar je saopštio danas da je 29 kompanija, u drugoj rundi kvalifikacija za dobijanje dozvola za eksploatacije nafte i gasa, podnelo 15 zahtjeva za izvođenje istraživačkih radova na bušotinama, uprkos velikom protivljenju Turske.

Kiparski ministar trgovine Neoklis Silikiotis je rekao da su ovakvi rezultati “premašili očekivanja”, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Zahtjeve je predalo 10 konzorcijuma i pet kompanija iz 15 zemalja.

Među ovim kompanijama su “Total” (Francuska), “Petronas” (Malezija), “KOGAS” (Južna Koreja), “Delek” (Izrael), “ATP” (Sjedinjene Američke Države), “Novatek” (Rusija), “Petra petroleum” (Kanada) i “Vitol” (Velika Britanija).

Očekuje se da će kabinet u Nikoziji konačnu odluku o ugovorima doneti u narednih šest mjeseci na tenderima.

Američkoj kompaniji “Nobl enerdži” je već dodjeljen Blok 12, i ova iz nje su 2011. saopštili da su otkrivene rezerve gasa od oko 8.000 milijardi kubnih stopa, čija je vrijednosti procjenjena na 100 milijardi evra

Ovim količinama bi decenijama mogle biti zadovoljene potrebe za gasom ovog ostrva.

Kipar je podijeljen od 1974. kada je turska vojska okupirala sjevernu trećinu ostrva kao odgovor na državni udar progrčkih elemenata u Nikoziji, čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom.

Turska je dugo protestvovala protiv traganja kiparske vlade za nalazištima nafte i gasa, nazivajući ga “nezakonitim”, pa je prošlog mjeseca uzvratila tako što je započela svoja istraživačka bušenja na sjeveru ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana