Kipar: Potvrđeni ogromni gubici velikih depozitora

Agencije
Kipar: Potvrđeni ogromni gubici velikih depozitora

Nikozija - Veliki depozitori u Banci Kipra pretrpjeće ogromne gubitke, pošto će im biti priznate akcije u vrijednosti od samo 37,5 odsto njihovih depozita većih od 100.000 evra, prenose agencije.

To znači da će najveće štediše izgubiti više od 60 odsto uloga u okviru sporazuma po kojem je Kipar dobio međunarodnu pomoć od deset milijardi evra da ne bi bankrotirao, ali je morao da oporezuje velike depozite u bankama.

Oko 22,5 odsto depozita većih od 100.000 evra neće donijeti nikakvu dobit svojim vlasnicima, pošto će im kamate biti otpisane, a preostalih 40 odsto depozita i dalje će biti uvećavano za ranije definisane kamatne iznose, prenio je Rojters.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble pružio je garancije štedišama u ostalim evropskim zemljama i rekao u današnjem intervjuu “Bildu” da su njihovi depoziti bezbjedni poslije dogovora sa Kiprom.

Evropski zvaničnici naglašavaju da su uslovi pod kojima je Kipar dobio pomoć jedinstveni i da će ovakvo rješenje biti primijenjeno samo za ovu zemlju.

Ovo je u praksi poslalo jasan signal da Kipar više neće biti bezbjedno utočišće za ofšor poslove, što bi moglo da dovede do velikog ekonomskog pada ovog ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana