Kipar ne napušta evrozonu

Agencije
Kipar ne napušta evrozonu

Nikozija - Kipar ne namjerava da napustu evrozonu, izjavio je danas kiparski predsjednik Nikos Anastasijades i pružio građanima garancije da je kriza obuzdana poslije sklapanja sporazuma o uzimanju novčane pomoći od EU, prenose agencije.

- Ne namjeravamo da napustimo zonu evra. Nećemo eksperimentisati sa budućnošću svoje zemlje ni na koji način - rekao je Anastasijades na konferenciji za novinare u Nikoziji.

Kiparske banke juče su otvorene poslije pauze od skoro dvije sedmice, ali je protok kapitala ograničen, pa građani mogu da podižu sa računa najviše 300 evra dnevno, a iz zemlje može da se iznese najviše 1.000 evra.

Prema podacima centralne banke Kipra, dosta novca već je napustilo ostrvo elektronskim putem prije uvođenja kriznih mjera.

Štediše iz drugih zemalja evrozone povukle su 18 odsto svojih depozita u februaru, kada je najavljeno oporezivanje štednih uloga, što je na kraju i učinjeno.

Ukupna količina depozita u privatniom sektoru opala je u februaru za 2,2 odsto, na 46,6 milijardi evra, a sličan pad zabilježen je i u januaru, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana