Kipar: 47,5 odsto depozita Banke Kipra se pretvara u akcije

Agencije
Kipar: 47,5 odsto depozita Banke Kipra se pretvara u akcije

Nikozija - Kiparska centralna banka saopštila je u utorak da će 47,5 odsto depozita većih od 100.000 evra u Banci Kipra biti pretvoreno u akcije banke, u cilju dokapitalizacije te posrnule institucije u okviru programa međunarodne pomoći toj ostrvskoj zemlji, prenose agencije.

Konačna cifra niža je od 60 odsto, koliko se ranije očekivalo da će biti potrebno za dokapitalizaciju banke, prenosi Rojters.

Vlasti na Kipru su prvobitno pretvorile 37,5 odsto depozita većih od 100.000 evra u akcije, a dodatnih 22,5 odsto depozita zadržale kao rezervu za eventualne buduće potrebe, što je potez nezabilježen u istoriji krize u evrozoni.

Centralna banka je u zajedničkom saopštenju sa Ministarstvom finansija navela da će 12 odsto preostalih zamrznutih depozita biti odblokirano.

Preostala sredstva biće podjeljena u oročene depozite na šest, devet i 12 mjeseci, uz pravo banke da još jednom zanovi oročenje. Kamatne stope na oročene depozite biće više od trenutnih, dodaje banka.

- Današnji razvoj događaja stavlja tačku na dugotrajni period neizvjesnosti - navodi se u saopštenju banke i ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana