Kinezi žele da ulažu u zelenu energiju u Srpskoj

Srna
Kinezi žele da ulažu u zelenu energiju u Srpskoj

PEKING - Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan razgovarali su u Pekingu sa predstavnicima kineske "Đongbo" grupacije, a na sastanku je izražena zainteresovanost grupacije za ulaganje u zelenu energiju u Republici Srpskoj.

Ova inicijativa je rezultat kontinuiranih napora da se privuku strani investitori u sektor obnovljivih izvora energije, što je ključni prioritet Vlade Republike Srpske, saopšteno je iz Ambasade BiH u Kini.

Baštinac i Berjan razgovarali su sa predsjedavajućim i predsjednikom Upravnog odbora grupacije, a tokom sastanka predstavljene su napredne metode proizvodnje, usmjerene na održivost i energetsku efikasnost, što je u skladu sa strategijom zelene energije koju Srpska namjerava da razvija.

Sa menadžmentom kineske "Đongbo" grupacije, Baštinac i Berjan su posjetili jednu od fabrika ove grupacije u višemilionskom gradu Šingtai, provinciji Hebei. Delegacija je imala priliku da vidi napredne tehnologije i inovativna rješenja koja grupacija primjenjuje u svojoj proizvodnji.

Osim proizvodnje teških konstrukcija za izgradnju auto-puteva i prateće infrastrukture, ova fabrika proizvodi i visokotehnološke komponente za brzi željeznički saobraćaj.

"Đongbo" grupacija osnovana je 1991. godine u Pekingu i trenutno posjeduje 26 fabrika širom svijeta, od kojih je 14 u Kini, sa više od 10.000 zaposlenih.

Angažovani su u različitim sektorima, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, izgradnju putne i željezničke infrastrukture, međunarodnu trgovinu i logistiku.

Grupacija je do sada učestvovala u brojnim projektima u Kini i mnogim zemljama širom svijeta i njihovo iskustvo i ekspertiza predstavljaju značajan potencijal za buduću saradnju.

Ova posjeta i sastanci označavaju važan korak u jačanju ekonomskih odnosa između Republike Srpske i Kine, sa ciljem da se promoviše održivi razvoj i investicije u sektoru zelene energije.

Ovakve inicijative doprinose unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju novih radnih mjesta, što je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i cjelokupnu ekonomiju Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana