Kinezi žele da investiraju u RS

Marina Čigoja
Kinezi žele da investiraju u RS

BANjALUKA - Predstavnici vodeće kineske kompanije specijalizovane za zaštitu životne sredine iz oblasti energetike "Vuhan Kaidi Electric Power Environmental" zainteresovani su za ulaganje u RS.

Rekao je to juče predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić poslije sastanka sa predstavnicima ove kompanije.

- Ova kompanija je vodeća za zaštitu životne sredine u Kini. Specijalizovana je za odsumporavanje termoelektrana, a već su uradili oko 160 takvih projekata u Kini i u svijetu. Razgovarali smo o projektu odsumporavanja u Termoelektrani "Ugljevik". Predstavnike ove kompanije informisali smo da je RS u fazi izbora konsultanta, te da će u roku od tri do šest mjeseci biti raspisan međunarodni tender za projekat odsumporavanja TE "Ugljevik"- kazao je Džombić.

On je dodao da su Kinezi upoznati i sa stanjem u Termoelektrani "Gacko", o arbitražnom postupku i izrazio nadu da će se u skorijem periodu moći razgovarati i o projektima i investicijama za ovu termoelektranu.

Džombić je istakao da je na sastanku razgovarano i o proizvodnji električne energije iz biomase, za koju je ova kompanija takođe specijalizovana.

- Razmatrali smo mogućnosti korišćenja poljoprivrednog i šumskog otpada za proizvodnju električne energije i realizaciji jedne od investicija izgradnje termoelektrane na taj pogon - kazao je Džombić.

Predsjednik i generalni direktor kompanije "Vuhan Kaidi Electric Power Environmental" Džijan Cu istakao je da kao lider u novim tehnologijama u oblasti energetike "Kaidi" ima tri kotirana preduzeća na berzi i nekoliko koje nisu na berzi.

- Ukupan kapital kompanije prelazi četiri milijarde evra. Sa premijerom RS razgovarali smo i o načinima smanjenja aerozagađenja u RS, a zainteresovani smo i za saradnju u oblasti novih energetskih tehnologija, posebno kada se radi o izgradnji novih termoelektrana, i to na način koji bi doprinio očuvanju životne sredine - istakao je Džijan Cu.

Predstavnici ove kompanije trebalo bi danas da posjete TE "Ugljevik".

Centralna banka

Premijer RS Aleksandar Džombić ponovio je juče da je stav RS i dalje da treba redefinisati zakonske odredbe tako da dividenda koju ostvari Centralna banka BiH pripadne entitetima, a ne institucijama BiH.

- Centralnu banku BiH formirali su entiteti zaduživši se kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pa je logično da dividenda ide u skladu sa vlasništvom nad Centralnom bankom BiH. Smatramo da dividenda treba pripasti entitetima, a onda putem zajedničkog dogovora možemo vidjeti koliki doprinos da damo zajedničkim institucijama. Po osnovu dividende zajedničkim institucijama pripadne između 50 i 110 miliona KM - kazao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana