Kinezi žele da grade autoput Banjaluka - Split

Marina Čigoja Foto G. Šurlan
Kinezi žele da grade autoput Banjaluka - Split

Banjaluka - Najozbiljnije interesovanje za izgradnju dijela autoputa Banjaluka - Split, kroz RS, do sada je iskazala kineska kompanija "Sinohidro", a prema prvim procjenama, gradnja trase u RS duge 99,2 kilometra koštala bi 1,5 milijardi evra.

U Banjaluci je juče prezentovan projekat izgradnje ovog autoputa, čija ukupna dužina iznosi 186,1 kilometar. Kroz FBiH trebalo bi da bude izgrađeno oko 65 kilometara, a kroz Hrvatsku do čvora "Čaporice" 21,9 kilometara. Trasa budućeg autoputa trebalo bi da ide od Glamočana, preko Kola, platoa Manjače i Mrkonjić Grada do Mliništa.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić je istakao da je RS preduzela određene aktivnosti u vezi sa ovim putem i da je fokus na obezbjeđivanju novca.

- Sada imamo prilično lak pristup povoljnim kineskim kreditima, a imamo i kineske kompanije koje su veoma zainteresovane za ovaj posao. Sa jednom kompanijom gotovo već godinu razgovaramo na obezbjeđenju uslova da bismo mogli konkurisati za te kredite. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme biti u prilici da potpišemo predugovor kojim bismo definisali obaveze i na osnovu čega bismo kineskim početnim sredstvima počeli da radimo studije za dio autoputa od Banjaluke do Mliništa - istakao je Topić.

Kazao je da će dionica kroz RS biti podijeljena u dvije faze. Prva faza u dužini od 62 kilometra biće od Glamočana do puta AVNOJ-a, dok će druga obuhvatiti preostali dio do Mliništa. Naglasio je da je ovaj autoput skuplji od autoputa Banjaluka - Doboj, koji se trenutno gradi u RS, jer je teren zahtjevniji.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je za Srpsku izgradnja ovog autoputa izuzetno važna.

- Za završetak izgradnje potrebno je od pet do sedam godina, dok za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije treba od 10 do 12 godina - rekao je Čubrilović.

Direktor preduzeća "Ceste FBiH" Filip Vujeva istakao je da bi izgradnjom ovog autoputa bila obezbijeđena bolja povezanost sa Evropom.

Banjaluka

Dušan Topić je rekao da je ovaj projekat veoma važan i u lokalnom, međudržavnom i međunarodnom smislu.

- Ovaj autoput je važan za Banjaluku lokalno zbog toga što pored tranzitnog saobraćaja rješava i obilaznicu oko Banjaluke i spaja banjalučku regiju na sjeveru sa Evropom i na jugu sa Jadranskim morem - istakao je Topić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana