Kinezi prugom spajaju svijet

Tanjug
Kinezi prugom spajaju svijet

Peking - Kinezi žele da spoje cio svijet brzom željeznicom i namjeravaju da izgrade prugu od Njujorka do Pekinga u dužini od 13.000 kilometara, što je samo jedna od planiranih željezničkih ruta.

Voz bi putovao brzinom od 350 kilometara na čas pa bi cijelo putovanje trajalo dva dana.

Riječ je o pruzi koja bi išla iz Kine kroz Rusiju, preko Beringovog prolaza do SAD, a nova željeznička ruta bi uključivala izgradnju najdužeg podvodnog tunela kojim bi bile spojene obale Rusije i Aljaske. Tunel dužine 200 kilometara bio bi četiri puta duži od tunela ispod Lamanša.

- Već raspravljamo o tome, a i Rusija već godinama razmišlja o izgradnji ove željeznice - izjavio je kineski stručnjak za željeznicu Vang Meng-Šu.

Kina već posjeduje tehnologiju za izgradnju takve željeznice, koja će biti upotrijebljena za spajanje Kine i Tajvana podvodnom željeznicom, kroz tunel dužine 150 kilometara.

Osim ovog megaprojekta, Kinezi žele i da naprave željezničku prugu kojom bi se preko Moskve, Berlina i Pariza spojili s Londonom. To nije jedina ruta koja bi Kinu povezala s Evropom, s obzirom na to da bi druga išla "Putem svile" prolazeći kroz Iran i Tursku do Njemačke. O izgradnji te dvije željezničke linije se već vode pregovori.

Izgradnja pruge koja će spojiti Kinu sa Singapurom, preko Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i Malezije, već je počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana