Kinezi potapaju domaće trgovce

Dragana Keleč
Kinezi potapaju domaće trgovce

Banjaluka - Tržište BiH preplavljeno je robom iz Kine, a osim standardnih proizvoda poput odjeće, obuće, posuđa iz najmnogoljudnije zemlje svijeta stižu i mačevi, koplja, dugmad, šibice pa čak i kosa.

U BiH se iz Kine uvozi sve i svašta, a procjenjuje se da je na policama mnogo više kineske robe nego što statistika pokazuje, jer mnogi kineski proizvodi stižu preko drugih zemalja.

Uvoz kineskih proizvoda u prvih deset mjeseci ove godine porastao je čak tri puta u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u ovom periodu je iz Kine uvezeno više od 89 miliona kilograma raznih artikala, a njihova vrijednost premašila je 541 milion maraka. To je drastičan skok, s obzirom na to da je u istom lanjskom periodu uvezeno 48 miliona kilograma kineske robe vrijedne 199 miliona KM. Veliki doprinos rastu uvoza dala je i nabavka postrojenja i opreme za Termoelektranu "Stanari".

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je su niske cijene kineske robe glavni uzrok što njen uvoz neprestano raste u BiH.

- Naša domaćinstva uglavnom imaju nisku platežnu moć i cijene kineske robe im i te kako odgovaraju. Čim su limitirane finansijske mogućnosti logično je da će se birati jeftiniji proizvodi, što direktno otvara vrata robi iz Kine - istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, kvalitet robe je u drugom planu, jer njenu potražnju uglavnom diktiraju cijene.

- Kvalitet je na drugom mjestu. Pristupačne cijene kineske robe dugogodišnji su mamac za naše potrošače i sasvim je sigurno da ne postoji nijedna kuća na ovim prostorima koja ne posjeduje neki kineski uređaj - kazao je Petrović.

Konstantan rast obima i vrijednosti uvoza iz Kine prati i sve veći broj kineskih prodavnica. Domaći trgovci kažu da su time direktno pogođeni i da im prodaja opada zbog jeftine robe iz Kine.

- Često prodajemo gotovo iste proizvode koje nabavljamo u Turskoj, Rumuniji ili Mađarskoj. Međutim, roba iz Kine je nabaljena po nižoj cijeni, pa je i ovdje jeftinija. Zbog toga naše mušterije odlaze kod Kineza - kaže Marija Ivić, koja ima tezgu na banjalučkoj pijaci.

Simboličan izvoz

I dok vrijednost uvezene kineske robe neprestano raste, izvoz u tu zemlju je i dalje simboličan. U prvih deset mjeseci ove godine iz BiH je na kinesko tržište izvezena roba vrijedna 11,2 miliona maraka, a više od polovine te vrijednosti otpada na obrađeno drvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana