Kinezi kupuju kuće na Kipru

Agencije
Kinezi kupuju kuće na Kipru

Nikozija - Sektor nekretnina u recesijom pogođenom Kipru okreće se kineskim investitorima, koji traže što lakši pristup Evropi, prenose agencije.

Na stotine Kineza je kupilo kuće na tom mediteranskom ostrvu, zahvaljujući kiparskom zakonu koji stranim kupcima nekretnina, čija je vrijednost najmanje 300.000 evra, pruža status trajnog boravka.

Kinezi nisu zainteresovani toliko za nekretnine koliko su zainteresovani za Kipar, a njih jedino interesuje trajni boravak, navode agenti za nekretnine.

Iako je Kipar članica EU od 2004. godine, on ne pripada Šengenskoj zoni, što znači da stalni boravak ne garantuje slobodno putovanje širom Evrope.

- Međutim, mnogo je jednostavnije dobiti evropsku vizu sa kiparskim boravkom - naglasila je Vang Hong, koja već duže živi i radi na Kipru, pomažući kineskim investitorima.

Ona kaže da najveći broj kineskih investitora kupuje nekretnine na obali, naročito unutar i oko zapadnog kiparskog odmarališta Pafos.

- Neki od njih žele da svojoj djeci pruže bolju budućnost, da im omoguće da žive u čistijoj sredini i da idu u dobre međunarodne privatne škole, koje su znatno skuplje u Kini - kaže ona. Međutim, samo nekoliko Kineza se do sada odlučilo za trajni ostanak na Kipru, jer trajni boravak ne garantuje radnu dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana