Kinezi kupili Hamer

Glas Srpske
Kinezi kupili Hamer

DETROIT - "Dženeral motors" (GM) je učinio ključni korak u svojoj reorganizaciji sklapanjem sporazuma o prodaji marke "hamer" kineskom proizvođaču, uz istovremenu objavu da ima potencijalne kupce i za marke "saturn" i "saab", prenijela je Beta. Kineska korporacija "Tengžong" kaže da je postigla sporazum sa bankrotiranim američkim proizvođačem automobila o kupovini "Hamera" po cijeni koja nije saopštena.

Iako nije poznat iznos za koji se GM odrekao popularnog "Hamera", analitičari sumnjaju da je ostvarena cijena 500 miliona dolara, već je realnije da je GM dobio oko 100 miliona  dolara.

GM kaže da će prodaja vjerovatno spasiti više od 3.000 radnih mjesta u SAD u produkciji, razvoju i prodaji "Hamera". "Hamer" će zadržati postojeći rukovodeći tim i sjedište u SAD.
Istovremeno "Dženeral motors" je saopštio da ima 16 kupaca zainteresovanih za njegovu marku "saturn" i troje za švedski "saab" u vlasništvu kompanije. Takođe, objavio je da je zaključio preliminarnu prodaju marke svojih sportsko rekreativnih vozila (SUV), ali ne kaže ko je kupac.

Nekad najveći fabrikant automobila na svijetu, GM je ušao u proces bankrotstva da bi se pod zaštitom suda od povjerilaca reorganizovao u manju i efikasniju kompaniju.
Glavni japanski proizvođač kamiona "Isuzu motori" postigao je dogovor o nastavku saradnje sa GM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana