Kinezi - hodajući novčanici?

Tanjug
Kinezi - hodajući novčanici?

Gotovo 100 miliona kineskih građana je prošle godine posjetilo strane zemlje i vjerovatno su zadržali svoju poziciju kao turisti koji najviše troše na svijetu.

Ukupno 97 miliona kineskih turista je prošle godine otputovalo iz Kine, što je za 14 miliona više u odnosu na 2012. godinu, piše kineski državni list "Čajna dejli", pozivajući se na podatke kineske Nacionalne turističke asocijacije, a prenosi Frans pres.

Najnoviji podaci ukazuju na nevjerovatan rast u broju Kineza koji putuju u inostranstvo, pošto ih je 2004. godine bilo samo 29 miliona.

Kineski turisti su 2012. potrošili 102 milijarde dolara, što ih je učinilo većim potrošačima od Nijemaca i Amerikanaca, a prema pisanju "Čajna dejlija", gotovo je sigurno da su prošle godine premašili tu cifru.

Kineska ekonomija je doživjela ekspanziju u protekloj deceniji, proširujući redove svoje srednje klase koja je "gladna" za putovanjima u inostranstvo poslije višedecenijske izolacije.

Evropska unija i azijske zemlje su u proteklih nekoliko godina olabavile propise za izdavanje viza kineskim turistima, koji jedva čekaju da potroše novac na svoje skupe navike.

"Kineski turisti toliko troše u inostranstvu da ih pojedini stranci nazivaju 'hodajući novčanici'", izjavio je istraživač Kineske akademije za društvene nauke, Song.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana