Kinezi će graditi novu termoelektranu

Marina Čigoja
Kinezi će graditi novu termoelektranu

Banjaluka - Kineska kompanija "Dongfang elektrik" spremna je da gradi termoelektranu "Gacko 2", a to je juče zvanično potvrdila potpisavši memorandum o saradnji sa Vladom RS na realizaciji ovog energetskog projekta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da kineska kompanija već ima pozitivno iskustvo u RS, jer je učestvovala u izgradnji Termoelektrane "Stanari". Đokić je kazao da je kvalitet i način na koji su Kinezi priveli kraju radove u Stanarima opredijelio Vladu da iskaže spremnost za saradnju s njima.

- Postoji realna potreba da u Gacku uz postojeći termoblok bude izgrađen novi čija bi instalisana snaga trebalo da bude od 300 do 350 megavata. Po svim procjenama koje su ranije rađene, tamo postoje dovoljne količine uglja da se u budućnosti može izgraditi još jedna termoelektrana - kazao je Đokić.

Kazao je da sa kineske strane postoji spremnost da obezbijede kredit za izgradnju po vrlo prihvatljivim uslovima za RS, odnosno "Elektroprivredu RS" koja će biti nosilac aktivnosti. Poslije potpisivanja memoranduma počeće izrada studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti nakon čega će biti stvoreni preduslovi da se ide u realizaciju projekta.

- Naredne sedmice ćemo formirati poseban stručni tim iz "Elektroprivrede RS" i RiTE "Gacko" koji će zajedno sa timom "Dongfanga" raditi na realizaciji ciljeva iz memoranduma - rekao je Đokić.

Potpredsjednik uprave "Dongfanga" Đićao Han rekao je da imaju veliko iskustvo u izgradnji energetskih objekata i većeg kapaciteta od 350 megavata i da trenutno realizuju slične projekte u više od 40 zemalja.

- Do sada smo imali veoma uspješnu saradnju sa RS prilikom izgradnje Termoelektrane "Stanari" koju ćemo završiti i prije roka. Nastojaćemo da i u novom projektu pronađemo najkvalitetnije i najpovoljnije rješenje - rekao je Han.

Direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić istakla je da će investitor biti RiTE "Gacko" koji je već u postupku izbora konsultanta za izradu studije izvodljivosti.

- Naši zahtjevi su da bude izgrađen blok snage od 300 do 350 megavata sa vrlo visokim stepenom iskoristivosti energenta i visokim ekološkim standardima - rekla je Milekićeva.

Ističući da je energetika jedan od stubova razvoja RS, Đokić je kazao da će Srpska jedina u regionu poslije rata dobiti veliki energetski objekat kao što je Termoelektrana "Stanari" koja bi početkom decembra trebalo da bude puštena u probni rad.

- Termoelektrana "Stanari" će biti završena prije roka, koji ističe u junu iduće godine. Ona bi trebalo da od maja bude na mreži i snabdijeva potrošače strujom - rekao je Đokić.

Spor sa Slovenijom

Govoreći o međunarodnom sporu "Elektroprivrede" Slovenije i RiTE "Ugljevik" u kojem Slovenci traže nadoknadu štete od oko 700 miliona evra na osnovu predratnog ulaganja u gradnju ugljevičke elektrane, Petar Đokić je rekao da je BiH, a ne RS pasivna strana u arbitražnom sporu i da je na Pravobranilaštvu BiH da reaguje. Kazao je da je dio obaveza i na RiTE "Ugljevik", koji je spreman da odigra svoju ulogu u sporu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana