Kineskinje na vrhu liste najbogatijih

Glas Srpske
Kineskinje na vrhu liste najbogatijih

PEKING - Više od polovine žena na listi najbogatijih u svijetu su Kineskinje, pri čemu one zauzimaju i prva tri mjesta, navodi se u izvještaju firme "Hurun", koji prikuplja informacije o najbogatijim Kinezima, objavio je "Fajnenšel tajms".

Najbogatija žena na planeti je generalni direktor kompanije za reciklažu papira "Najn dragons pejper" Žang Jin, čije se bogatstvo procjenjuje na 5,6 milijardi dolara, prenijele su agencije.

- Na drugom mjestu je čelnik firme "Longform properti" Vu Jađun, sa imovinom od 4,1 milijardu dolara. Treća na listi najbogatijih žena na svijetu je direktor hongkonškog konglomerata "Fuhua internešnel" Čen Lihua, sa bogatstvom od četiri milijarde dolara - navodi se u izvještaju "Huruna", prema kojem se na listi 20 najbogatijih žena svijeta nalazi čak 11 Kineskinja.

Četvrta na listi najbogatijih žena, ujedno i prva najbogatija žena koja nije Kineskinja, jeste Špankinja Rosalija Mera iz modne kuće "Zara", sa bogatstvom od 3,5 milijardi dolara, a slijede Doris Fišer iz "Gepa" na osmom i Đulijana Beneton iz "Benetona" na 11. mjestu.

Američka televizijska voditeljka Opra Vinfri deveta je najbogatija žena na svijetu, sa imovinom vrijednom 2,3 milijarde dolara.

Analitičarka Kinesko-evropske međunarodne poslovne škole iz Šangaja Nandani Linton objašnjava da je Mao Cedung mnogo toga promijenio kada je rekao da žene zauzimaju pola neba, pošto se od tada u Kini podrazumijeva da sve žene rade.

Rukovođenje

Prema istraživanju njujorškog Centra za rad, Kineskinje su među najambicioznijim na svijetu, a čak 76 odsto Kineskinja teži ka rukovodećim radnim mjestima, u poređenju sa 52 procenta u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana