Kineska prestiže SAD do 2049.

Agencije
Kineska prestiže SAD do 2049.

Peking - Kina ima šanse da prestigne Sjedinjene Države u sveukupnom smislu do 2049. kada obilježava svoj stoti rođendan, smatraju stručnjaci Kineske Akademije Nauka.

Jačanje privrede se pri tom ne uzima kao glavni, a još manje kao jedini kriterijum, već se pominje " blagostanje nacije " kao zbir mnogih elemenata.

Što se tiče privrednog bogatstva, Kina će prema stručnjacima Akademije nauka, prevazići SAD već 2019. godine.

U izvještaju objavljenom juče Kineska Akademija Nauka navodi da se očekuje obnavljanje Kine i da će će zemlja prevazići SAD ukoliko nastavi da razvija "blagostanje nacije".

U izvještaju se "blagostanje nacije" opisuje kao opšte stanje zemlje, a kao glavni kriterijumi su odgovarajuće korišćenje resursa i raspodela bogatstva.

Blagostanje nacije je najveći kapital koji Kina može da upotrebi da prevazidje SAD, navodi se u izvještaju.

Izvještaj navodi da je "blagostanje nacije" u Kini bolje od američkog od 2007. godine, i dodaje da će se dalje poboljšati i posle 2019. godine, kada se očekuje da Kina postane najveća privreda u svijetu.

Kineski stručnjaci pišu i o stepenu "blagostanja nacije" u 100 zemalja, koristeći kriterijume kao prirodna i ekonomska samoodrživost, nacionalno odlučivanje i ispunjavanje nacionalnih odgovornosti. Zemlje su podjeljene u četiri kategorije prema tim kriterijumima.

Kina je na 11. mjestu sa stepenom "odgovarajućeg standarda", SAD, Japan i Britanija su u grupi od 37 zemalja koje imaju "manjak blagostanja".

Švedska, Finska i Austrija su među prvih 10 zemalja sa ocjenom "viška blagostanja". Etiopija, Sudan, Irak i Avganistan su na dnu ljestvice sa "slabim blagostanjem nacije" navodi se u izvještaju.

Navodi se da se američko blagostanje nacije pogoršava zajedno sa pogoršanjem ekonomije iako je SAD i dalje zemlja bogatstva i moći. Blagostanje nacije u Kini se poboljšava zbog povoljne ekonomske situacije, kapaciteta uređenja i kredibiliteta, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana