Kina upletena u špijunažu Renoa

Glas Srpske
Kina upletena u špijunažu Renoa

PARIZ - Francuske obavještajne službe ispituju ulogu Kine u slučaju industrijskog špijuniranja proizvođača automobila "Reno", što je jedan francuski ministar opisao kao "ekonomski rat", izjavio je u petak izvor iz vlade u Parizu.

Kompanija "Reno" suspendovala je u četvrtak tri svoja top menadžera pod optužbom da su umiješani u curenje informacija o programu razvoja automobila na električni pogon, koji predstavlja ključno strateško opredjeljenje "Renoa".

Francuska kompanija i japanski "Nisan" zajedno su uložili milijarde evra u ovaj projekat.

Imena i dužnosti suspendovanih radnika još nisu poznati, ali pariski mediji saznali su da su bili članovi direkcije kompanije, na čijem čelu je predsjednik "Renoa" Karlos Gon, kao i da su bili dio projekta razvoja električnih automobila.

Zvanični predstavnik francuskog automobilskog koncerna rekao je da je odluka o suspenziji menadžera donesena poslije istrage koja je pokrenuta krajem avgusta 2010. godine, kada se i saznalo za curenje informacija iz "Renoa".

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi zatražio je sprovođenje istrage u ovom slučaju, a obavještajne službe "prate kineski trag", prenijela je Srna.

Francuska u "Renou" ima 15 odsto vlasništva.

Kompanija je i 2007. godine bila uvučena u skandal u vezi sa curenjem informacija o električnim tehnologijama, kada su mediji objavili fotografije budućih električnih automobila, kao i neke njihove karakteristike.

Kako je ranije objavljeno, kompanija "Reno" planira da 2011. godine pokrene prodaju električnih verzija automobila "fluens" i "kangu", kao i električne modele "zoi" i "tvizi".

Električna vozila

Tržište električnih automobila još je u povoju. Veliki proizvođači, poput "Nisana", "Micubišija" i "Pežo Sitroena", počeli su prodaju novih modela sa pogonom na struju u posljednjih nekoliko mjeseci, ali se na putevima i dalje nalazi tek nekoliko hiljada ovakvih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana