Kina postaje najveće svjetsko tržište zlata

Tanjug
Kina postaje najveće svjetsko tržište zlata

HONG KONG - Narodna Republika Kina je spremna da ove godine postane najveće svjetsko tržište zlata pošto u toj zemlji raste tražnja za ovim dragocjenim metalom, saopštio je Svjetski savjet za zlato.

Količina kupljenog zlata u NR Kini porasla je za 20 odsto u 2011. u odnosu na prethodnu godinu na 770 tona, navodi se u godišnjem izvještaju Svjetskog savjeta koji je prenijela američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Tako je NR Kina dospjela na drugo mjesto odmah poslije Indije, u kojoj je kupljeno 933 tona zlata.

Rast prihoda u NR Kini, koja je druga najveća svjetska ekonomija, imao je za rezultat povećanu tražnju za zlatnim nakitom i drugim luksuznim predmetima.

NR Kina je postala najveće svjetsko tržište zlatnog nakita u drugoj polovini 2011. zahvaljujući rastu tražnje u svakom kvartalu, navodi se u izvještaju Savjeta za zlato. Tražnja za zlatom kao investicijom u obliku poluga i novčića, kao i za upotrebu u elektronici takođe bilježi rast u NR Kini.

Zlato takođe predstavlja popularnu investiciju i osiguranje protiv inflacije zbog nepostojanja dovoljno drugih investicionih mogućnosti u najmnogokljudijoj zemlji na svijetu.

U izvještaju Svjetskog savjeta za zlato navodi se da postoji vjerovatnoća da će NR Kina po prvi put u 2012. postati najveće svjetsko tržište zlata.

Cijene zlata su ostvarile rekordni nominalni maksimum od 1.891,90 dolara po unci u avgustu 2011, iako su od tada zabilježile pad.

    Zlato za aprilske isporuke je sredinom prošle nedjelje završilo trgovanje u Njujorku na 1.728,10 dolara po unci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana