Kina otvara velike razvojne šanse u RS

Srna
Kina otvara velike razvojne šanse u RS

Banjaluka, Beograd - Saradnja sa Kinom otvara put ka realizaciji velikih projekata na Balkanu, saglasni su privrednici i ekonomisti ocjenjujući značaj projekata koje su RS i Srbija dogovorile tokom višednevne posjete Beogradu kineske delegacije predvođene predsjednikom Si Đinpingom.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je otvorena mogućnost da i Srpska napravi ponudu za ekonomsku saradnju sa Kinom.

- Termoelektrana "Stanari" je izgrađena kineskim resursima, a za RS bi bila sreća da uđe u sistem još dubljeg ekonomskog povezivanja sa tom zemljom. Može se očekivati da RS napravi ponudu za ekonomsku saradnju, jer bi to bio veliki iskorak za domaću privredu u pravcu razvoja i usvajanja novih tehnologija, te u osvajanju novih tržišta - kaže Vidić.

Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, izjavila je da RS treba direktno da se povezuje sa kineskim kompanijama uz konkretne planove i projekte ili da koristi specijalne paralelne veze i zajedno sa Srbijom učestvuje u projektu "Put svile" kroz korporativnu saradnju ili stvaranjem zajedničkih holdinga.

- U taj dugoročni ekonomski strateški projekat Kina je spremna da uloži oko deset milijardi evra u petnaestak mahom centralnoevropskih i zemalja jugoistoka Evrope, od čega je planirano tri milijarde evra ulaganja u Srbiju i u tome RS treba da traži šanse - ističe Stojadinovićeva.

Ivona Lađevac iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da se po sporazumima koji su potpisani u Beogradu vidi da je kineska strana i dalje zainteresovana za ulaganje u infrastrukturne, ali i u projekte koji se tiču energetike i razvoja informacionih tehnologija. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana