Kina najveći potrošač zlata

Agencije
Kina najveći potrošač zlata

London - Kina je prošle godine pretekla Indiju kao najveći potrošač zlata na svijetu, pošto je u toj zemlji registrovan rast potražnje od 32 odsto u odnosu na 2012. godinu, pokazali su najnoviji podaci Svjetskog savjeta za zlato.

- Investitori širom svijeta su, međutim, povukli svoj novac iz fondova zasnovanih na zlatu, zbog slabljenja rizika od rasta inflacije i obnavljanja finansijske krize - navedeno je u izvještaju Savjeta.

Potražnja za zlatom, koja uključuje nakit, poluge i kovanice, u Kini je prošle godine porasla na novi rekord od 1.065,8 tona, što je više od indijske potražnje, koja iznosi 974,8 tona, prenio je Frans pres.

- Visokoj potražnji za zlatom u Kini doprinijela je rastuća srednja klasa, rastući prosperitet, visok nivo ušteđevine i manjak drugih mogućnosti za investicije - izjavio je generalni direktor Svjetskog savjeta za zlato Markus Grub.

Globalna potražnja za zlatom, u vidu nakita, prošle godine je bila najviša i posljednjih 16 godina, ali su investicioni fondovi uveliko napuštali zlato, zbog čega je cijena tog plemenitog metala pala za skoro trećinu u 2013. godini. Aktuelna cijena zlata se kreće oko 1.324,80 dolara za uncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana