Kina magnet za investicije

Ž. D.
Kina magnet za investicije

Sarajevo - "Sarajevo biznis forum 16 plus 1" biće održan 4. i 5. maja u Sarajevu, a najavljujući juče taj skup predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je istakao da će BiH biti u fokusu cijelog regiona i da će to biti prilika da se vrati na mapu investicija.

- To će biti odlična prilika da BiH uhvati korak prvenstveno u oblastima energetike, transporta, infrastrukture, turizma, poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća. Dogovoreno je da budu spojeni "BBI forum" sa "Sarajevo biznis forumom 16 plus 1" i tako napravljen jedan od najvećih biznis skupova u regionu, koji će okupiti veliki broj biznismena i poslovnih ljudi i ministara iz regiona i Kine kao strateškog partnera. Smatramo da će BiH uz podršku Kine i partnera iz regiona dospjeti u fokus biznis javnosti u ovom dijelu Evrope i da će se na taj način vratiti na mapu investicija - istakao je Zvizdić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je uvjerenje da će "Sarajevo biznis forum" biti jedan od najvećih i najbolje organizovanih poslovnih foruma do sada u regionu. Najavio je da će BiH na forumu potpisati i međudržavne ugovore u sferi energetike.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo izrazila je uvjerenje da će forum biti uspješno organizovan i da će doći do jačanja privredne saradnje BiH sa Kinom.

- Ohrabrićemo kineske privrednike da dođu u BiH i uspostave poslovne kontakte - potvrdila je ona.

Direktor BBI banke Amer Bukvić istakao je da će biznis forum doprinijeti boljem ekonomskom povezivanju BiH i zemalja regiona sa Kinom.

Pokrovitelj "Sarajevo biznis foruma" je Predsjedništvo BiH, a u organizaciji učestvuju Savjet ministara BiH, vlade RS, FBiH i kantona, Spoljnotrgovinska komora BiH i entitetske privredne komore, Agencija za promociju stranih investicija BiH i druge institucije i asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana