Keks iz Trebinja od septembra

Ratomir Mijanović
Keks iz Trebinja od septembra

Trebinje - U Prehrambenoj industriji "Svislajon Takovo" u Trebinju počela je montaža nove proizvodne linije na kojoj će biti zaposleno 45 radnika.

Zbog ulaska Hrvatske u EU i drugačijih carinskih propisa pogon za proizvodnju biskvita iz fabrike u Sisku preseliće u Trebinje, a oprema je već stigla.

- Ukoliko sve bude teklo prema planu, prve biskvite iz našeg pogona očekujemo u septembru - rekla je direktor trebinjske Prehrambene industrije "Svislajon Takovo" Vesna Vujović.

Ona je istakla da je tri godine od osnivanja prehrambena industrija u Trebinju izrasla u ozbiljnog proizvođača konditorskih proizvoda, koji je asortiman proizvoda sa početnih desetak proširio na 50 vrsta artikala.

- Obim proizvodnje konstantno je rastao i sada dostiže 800 tona mjesečno, a slatkiši iz Trebinja dospijevaju na tržišta zemalja CEFTA, EU, Amerike i Australije. Broj zaposlenih je sa 70, koliko ih bilo kada je fabrika otvorena, došao do 200 radnika - navela je Vujovićeva.

Ona kaže da je politika zapošljavanja da se shodno rastu proizvodnje, prekvalifikacijom, u prehrambenoj industriji angažuju radnici Industrije alata, čime se rasterećuje metalski dio proizvodnje koncerna "Svislajon".

- Većinski vlasnik Rodoljub Drašković pokazuje veliko interesovanje za nove razvojne projekte, pa i ubuduće očekujemo investicije u prehrambenu industriju u Trebinju - rekla je Vujovićeva.

Fabrika u Sisku

Kompanija "Svislajon", u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, nedavno je ugasila proizvodnju "jafa" keksa u Sisku zbog ulaska Hrvatske u EU, odnosno carina koje će Hrvatska morati da plaća zemljama CEFTA koje su veliki kupci "jafa" keksa proizvedenog u Sisku.

- Naš najveći kupac je BiH i od 1. jula 2013. godine zbog novih nameta mi više ne bismo bili konkurentni. Zato se proizvodnja seli u Trebinje - rekao je ranije direktor fabrike u Sisku Igor Lovreković.

Zbog toga je otkaze dobilo 12 radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, a na poslu će ostati 11 stalno zaposlenih koji će tokom ljeta fabriku u Sisku prilagoditi za proizvodnju tečnog eurokrema, dječje hrane, smokija i sličnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana