Kazne za obveznike koji nisu podnijeli zahtjev za fiskalizaciju

Daliborka Sekulić
Kazne za obveznike koji nisu podnijeli zahtjev za fiskalizaciju

BANjA LUKA - Nadležni inspektori od danas će na terenu kontrolisati poreske obveznike kojima je rok za obaveznu fiskalizaciju istekao 15. novembra, a oni koji nisu podnijeli zahtjev za fiskalizaciju platiće propisanu kaznu.

U Poreskoj upravi Republike Srpske pojasnili su da kontrole nisu mogle da počnu odmah poslije 15. novembra jer su bili neradni dani.

-  Ostavili smo poreskim obveznicima još jučerašnji dan da se snađu, ali već od danas inspektori će biti na terenu i kontrolisaće upotrebu fiskalnih kasa - rekla je portparol Poreske uprave RS Mila Štrkić.

U Poresku upravu do sada je stiglo 14.023 zahtjeva za fiskalizaciju, a fiskalnu kasu treba da uvede ukupno 40.000 poreskih obveznika prve grupe. Tokom nedjelje primljeno je 2.112 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju.

Štrkićeva je naglasila da su, prema Zakonu o fiskalnim kasama, svi poreski obveznici prve grupe koji nisu podnijeli zahtjev za fiskalizaciju i dalje obavezni da to urade, ali će zbog nepoštivanja krajnjeg roka biti sankcionisani.

- Poreska uprava kao izvršni organ ponašaće se u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama i kažnjavaće sve za koje se utvrdi da nisu ispoštovali predviđeni rok za fiskalizaciju. Ipak, nećemo ići pošto-poto na restriktivne mjere nego ćemo, ako to bude moguće uzeti u obzir objektivne okolnosti  - kazala je Štrkićeva.

Kazne za ugostitelje, trgovce, vlasnike motela i restorana koji čine prvu grupu poreskih obveznika, a koji nisu ispoštovali 15. novembar kao krajnji rok za obaveznu fiskalizaciju, iznose od 1.500 za fizička do 15.000 maraka za pravna lica. Pored toga, moguće je i zatvaranje radnje na 60 dana.

Štrkićeva je naglasila da neće biti produžavanja roka za 70.000 poreskih obveznika druge grupe kojim je krajnji rok za podnošenje zahtjeva 31. decembar.

Oslobođeni

Od uvođenja fiskalnih kasa oslobođeni su samostalni poljoprivredni proizvođači, vlasnici samostalnih trgovačkih radnji u slučaju da prodaju sopstvene proizvode umjetničkog i starog zanatstva i domaće radinosti na pijačnim tezgama i sličnim objektima koji su oslobođeni uvođenja fiskalne kase.

Isto važi i za energetska, komunalna, telekomunikaciona i druga javna preduzeća koja naknadu za pruženu uslugu naplaćuju ispostavljanjem računa, advokati, te vjerske organizacije, biblioteke i muzeji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana