Kasno formiranje vlasti loše utiče na ekonomiju

Glas Srpske
Kasno formiranje vlasti loše utiče na ekonomiju

SARAJEVO - Kašnjenje u formiranju izvršnih vlasti u BiH može dovesti do odlaganja sprovođenja reformi, što bi moglo imati negativan uticaj na ekonomiju i oporavak javnih budžeta, upozorio je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

On je istakao da su se poslije negativnog uticaja globalne ekonomske krize na BiH, prethodni sazivi vlada obvezali da će sprovesti važne reforme usmjerene na stvaranje održive javne potrošnje, u skladu sa fiskalnim okvirom dogovorenim sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

- Postoje pozitivni znaci ekonomskog oporavka, ali unutrašnja potražnja se još uvijek nije oporavila, investicije su na najnižem nivou i nema naznaka stvaranja novih radnih mjesta, a pridržavanje dogovorenih programa i strukturalnih reformi i njihovo puno sprovođenje biće ključni izazov za nove vlade - rekao je Mantovaneli, prenijela je Srna.

Naglasio je da su reforme u BiH počele, ali se odvijaju sporije nego što je predviđeno, pošto se njihovo sprovođenje podudarilo sa opštim izborima.

- Poboljšanje poslovnog okruženja, kako bi se osiguralo da BiH postane atraktivnija za domaće i međunarodne investitore, podrška razvoju strateških sektora ekonomije poput energije, šumarstva i poljoprivrede, veoma su važni za BiH - dodao je Mantovaneli.

Jačanje ukupne konkurentnosti ekonomije, uključujući i unapređenje vještina s kojima lica izlaze na tržište rada, te proširenje infrastrukture kroz javna ulaganja i partnerstvo između javnog i privatnog sektora, kaže Mantovaneli, i dalje su vrlo važni u postkriznom ekonomskom scenariju u BiH i široj regiji.

Planovi

Marko Mantovaneli kaže da će, pored postojećih projekata, program Svjetske banke za BiH zavisiti od prioriteta izraženih u vladinim programima, te od raspoloživih sredstava Banke. Dodao je da ova institucija stoji na raspolaganju vlastima u BiH da im pruži podršku u rješavanju različitih strukturalnih izazova, uključujući reformu penzijskog sistema, zdravstvenog osiguranja, pitanja u vezi sa privatizacijom, te u poboljšanju poslovnog okruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana